یادی از دو زمین شناس برجسته ایران زمین

28 خرداد 1403

به پاس تمامی کوشش هایشان برای زمین شناسی ایران، شادروانان:

آقای مهندس همایون مطیعی

آقای پروفسور مسیب سبزه ئی


امروزه تمامی زمین شناسان در ارتباط با صنعت نفت ایران با نام و آثار "مهندس همایون مطیعی" آشنا هستند. علاقه، تجربه و اشراف وی به مباحث مختلف زمین شناسی و مهندسی نفت ایشان را تبدیل به یکی از شخصیت های برجسته و مشاوران عالی صنعت نفت ایران کرده است. بی شک دیدگاهها و نظرات او، سرنوشت بسیاری از مخازن هیدروکربوری را تحت تأثیر قرار داده است. در ادامه نگاه کوتاهی به زندگی و فعالیت های ایشان خواهیم داشت.

مهندس همایون مطیعی در مهر سال 1326 در اصفهان به دنیا آمد و بعد از گذراندن دوره‌های مقدماتی تحصیلی، در سال 1349 موفق به دریافت مدرک کارشناسی زمین شناسی از دانشگاه اصفهان شد. پس از فراغت از تحصیل، بعنوان افسر مهندسی در لشکر اهواز خدمت سربازی را تا سال 1351 گذراند.

ایشان در شهریور سال 1351 به استخدام شرکت ملی نفت ایران درآمد و در مهر سال 1386 بازنشسته شد. در طی دوران خدمت، وی در شرکتهای نفتخیز جنوب (1351-1374)، مدیریت اکتشاف (1374-1381) و مدیریت پژوهش و فناوری (1381-1386) مشغول به فعالیت بوده است و تمامی رده های مسئولیتی از کارشناسی تا ریاست شرکت را گذرانیده است. ریاست اداره مطالعات زمین شناسی و اداره کل زمین شناسی گسترشی شرکت نفتخیز جنوب (1361-1370)، ریاست اداره کل زمین شناسی اکتشافی شرکت مدیریت اکتشاف (1377-1379) و ریاست اداره فناوری و سیاستگذاری مدیریت پژوهش و فناوری (1381-1386) از مهمترین سمت های دوران خدمت مهندس مطیعی است.

جدیت در مباحثات صنعت نفت و قاطعیت در ارائه نظرات علمی در کنار خوش مشربی و شوخ طبعی از ایشان شخصیتی خاص ساخته است. تورق شرح حال و رزومه کاری مبسوط آقای مهندس مطیعی، سندی محکم بر این سخن ایشان است که "من برای تمامی سالهای زندگی خود گواه و دلیل دارم." ایشان ضمن فعالیت های‌ اداری‌ و اجرایی‌، اکثر اوقات‌ زندگی حرفه ای خود را صرف‌ تدریس مباحث مختلف زمین شناسی نفت در شرکت­ها و دانشگاههای داخلی و خارجی، تألیف مقالات، گزارشات و کتابهای مختلف، برگزاری دوره ها و عضویت فعال در مجامع مختلف علمی و پژوهشی کرده است.

تدریس زمین شناسی نفت، زمین شناسی ساختمانی، شکستگی های طبیعی مخازن کربناتی، اکتشاف و تولید و زمین شناسی صحرایی زاگرس برای دانشگاههای کشور و شرکت های مختلف بین المللی از جمله دوره های آموزشی ایشان بوده است. از مهمترین تألیفات ایشان می توان به کتابهای زمین شناسی نفت زاگرس، چینه شناسی زاگرس، زمین شناسی نفت سنگهای کربناتی، مقدمه ای بر ارزیابی مخازن نفتی زاگرس و زمین شناسی درون چاهی اشاره کرد. همچنین تدوین گزارش­های مختلف در شرکت ملی نفت و نگارش چندین مقاله داخلی و خارجی از دیگر آثار ایشان می باشد. در حال حاضر، آقای مهندس مطیعی در کسوت مشاور در پروژه های مختلف صنعت نفت همکاری می کند.

دکتر سبزه ئی

دوم مهرماه سال 1321 در دهكده خاوه از توابع كاشان بدنيا آمدند. تا كلاس سوم ابتدائى در كاشان و ديپلم رياضى را در سال 1330 از دبيرستان طباطبائى تهران اخذ نموده در همين سال وارد دانشكده فنى دانشگاه تهران شدند و در سال 1344 از بخش معدن اين دانشكده گرايش زمين شناسى فارغ التحصيل شدند و در همان سال به عنوان دستيار كانى شناسى استاد مهندس مصطفى معتمدى با ايشان همكارى داشتند و در ديماه 1333 در بخش سنگ شناسى سازمان زمين شناسى كشور به عنوان پتروگراف مشغول به کار شدند. از بهمن ماه 1346 تا خرداد ماه 48 خدمت نظام وظيفه را در مركز پياده شيراز و مركز توپخانه اصفهان گذراندند و در سال 48 كار خود را در سازمان زمين شناسى كشور از سر گرفتند. در سال 1351 براى گذراندن دوره دكترا به كشور فرانسه عزيمت و در سال 1353 از دانشگاه گرنوبل فرانسه دكتراى دولتى را با درجه بسيار افتخارآميز و تبريك هيئت ژورى روى مسائل سنگ شناسى افيوليتهاى اسفندقه اخذ نمودند. در سال 1353 بر اثر بعضى برخوردهاى نامناسب سازمان زمين شناسى را ترك و به عنوان مدير عامل شركت معدنى دونا مشغول به كار شدند. علاقه وافر به تحقيق و تدريس كار زمين شناسى سرانجام در مهرماه سال 58 ايشان را به سازمان زمين شناسى برگرداند. از آن زمان تا سال 1380 كه بازنشسته شدند در سازمان زمين شناسى كشور مشغول به کار بودند و مدتى نيز پس از بازنشستگى در پژوهشكده علوم زمين به كار و تدريس و تحقيق پرداختند. از مهرماه سال 81 پژوهشكده علوم زمين را ترك و در شركت پارس كانى به عنوان مشاور اكتشافات معدنى مشغول به كار شدند.

از سال 1344 تاكنون در دانشگاههاى تهران، اصفهان، كرمان، پژوهشكده علوم زمين، شيراز، شاهرود، دانشگاه تربيت مدرس، دانشگاه تبريز، دانشگاه شهيدبهشتى دروس مختلفى را تدريس نموده اند.
در مدت كار در سازمان زمين شناسى در كار تهيه نقشه هاى مختلف با مقياس 1:250.000 و 1:100.000 مستقيماً و يا به عنوان ناظر علمى شركت داشته اند و بيش از 20 نقشه زمين شناسى را به چاپ نهايى رسانده اند.

ساير فعاليت هاى ايشان عبارتند از:

1- انتشار واژه نامه زمين شناسى و علوم و فنون كه چاپ پنجم آن انتشار يافته است.
2- انتشار كتاب مبانى ترموديناميك شيميايى براى سنگ شناسان
3-انتشار بيش از 50 مقاله و خلاصه مقاله به زبانهاى فرانسه و انگليسى در مجلات بين المللى
4- انتشار بيش از 70 مقاله و خلاصه مقاله و گزارش داخلى در سازمان زمين شناسى كشور و گردهم آيي داخلى و مجلات داخلى
5-شركت فعال در بسيارى از گردهم آيي هاي داخلى و خارجى
6- همكارى مستمر با بخش خصوصى در زمينه اكتشافات معدنى
7- راهنمايى بيش از 30 تز كارشناسى ارشد و 4 تز دكترا و مشاوره بيش از 30 تز كارشناسى ارشد و دكترا
8- قضاوت بيش از صد مقاله زمين شناسى براى مجلات مختلف داخلى و خارجى
9- تدريس درس ماگماتيسم و دگرگونى ايران در كشور فرانسه
10- اجراى پروژه هاى مختلف تحقيقاتى با دانشگاه مونيخ آلمان و دانشگاه برست فرانسه
11- همكارى با فرهنگستان زيان و ادب فارسى در بخش واژه گزينى.
به گفته دکتر سبزه ئی، گستره هايى دگرگونى و افيوليتها و كانسارهاى وابسته به اين مجموعه همواره برايشان جذابيتى خاص داشته است. در اين راستا ايشان توانسته اند به نوآوري هائى دست يابند كه بارزترين آنها عبارتند از:
1- دريافت ويژگى هاى پلى متامرفيكى دگرگونه هاى زون سنندج- سيرجان و ارائه يك مدل جديد براى تحولات دگرگونى در زون هاى كوهزائى
2- دريافت تحولات مجموعه هاى چندزادى (Polygenetic) افيوليتى ايران و ارائه ديدگاههاى ويژه در مورد پيدايش آنها
3- ارائه يك نظريه جديد در مورد خاستگاه كروميت
4- ارائه يك نظريه جديد در مورد خاستگاه اسكارنهاى ايران
5- ارائه يك الگوى جديد ترموديناميكى در مورد مسائل رودينگيت ها
6-تحقيق گسترده روى خاستگاه كراترهاى قلعه حسن على راين
7-اكتشاف مواد معدنى مختلف مانند سولفات سديم، ولاستونيت، كانى سازى نيكل، كروميت، ورميكوليت، سولفورهاى متراكم و... در نقاط مختلف كشور.

ایشان به زبانهاى انگليسى و فرانسه نسبتاً مسلط و به زبانهاى آلمانى و عربى آشنائى دارند.
علاوه بر فعاليتهای علمی، ايشان در هنر موسيقى و خوشنويسى نيز فعالیت داشتند.


489
مطالب مرتبط


لطفا با تكميل فرم ، نظرات ، پيشنهادات و انتقادات خود را در مورد مطلب منتشر شده با ما در ميان بگذاريد.
پيام شما پس از تاييد توسط مدير سايت ، منتشر خواهد شد.
 

 
Captcha


 
کاربر گرامی در صورتی که ثبت نام نکرده اید ، با کلیک روی دکمه زیر در سایت ثبت نام نمایید . به کمک کنترل پنل خود می توانید از امکانات سایت استفاده کنید .


تلفن ثابت
نمابر
ایمیل
آدرس
روزشمار
تا روز برگزاری همایش : پایان یافت



تا پایان ثبت نام در همایش: پایان یافت



تا پایان مهلت ارسال مقاله: پایان یافت


تاریخ های مهم همایش
تاریخ شروع ثبت نام در همایش
22 مهر 1402
تاریخ شروع دریافت مقاله در همایش
22 مهر 1402
آخرین مهلت ثبت نام
22 خرداد 1403
آخرین مهلت ارسال مقاله
22 خرداد 1403
تاریخ برگزاری

زمان برگزاری همایش: روز چهارشنبه 30 خردادماه 1403خورشیدی در بازه زمانی ساعت 8:30 صبح تا عصر

پوستر پانزدهمین همایش زمین شناسی پیام نور
سامانه مدیریت همایش های دانشگاه پیام نور