سطوح تعالی در مدل EFQM فرایند دریافت جایزه 
در اواخر سال ۲۰۰۱ ، بنیاد مدیریت کیفیت اروپا برای تشویق و ترغیب سازمان های جهت قرار گرفتن در مسیر تعالی سطوحی را تحت عنوان سطوح تعالی تعریف کرد. سطوح تعریف شده توسط EFQM عبارتند از :
سطح اول : سطح متعهد به تعالی (committed to Excellence)
سطح دوم : سطح شناخته شده برای تعالی (Recognized for Excellence )
سطح سوم: برگزیدگان اولیه (Excellence Award Finalists)
سطح چهارم: برندگان جایزه مقدماتی (Prize Winner)
سطح پنجم: برندگان جایزه نهایی (Award Winner)
سطح اول- متعهد به تعالی
این سطح برای سازمان هایی طراحی شده است که در ابتدای سفر خود به سمت تعالی سازمانی هستند. در اینجا هدف این است که سازمان ها عملکرد فعلی خود را درک کرده و بتوانند اولویت های بهبود را تعیین نمایند.
سطح دوم – شناخته شده برای تعالی
این سطح برای سازمان هایی طراحی شده است که فرایند خودارزیابی را به طور کامل انجام داده و پیشرفت های مناسبی را در به کارگیری زیرمعیارهای ۳۲ گانه مدل داشته اند. از سال ۲۰۰۶ بنیاد EFQM سه سطح تقدیر شامل تقدیرنامه های ۳ ستاره، ۴ ستاره و ۵ ستاره برای حداقل امتیازات به ترتیب ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ امتیاز را تعریف نموده است
سطوح سه، چهار و پنج – برگزیدگان اولیه، برندگان جایزه مقدماتی و برنده جایزه نهایی
این سطوح که به سطوح جایزه یا سطح تندیس نیز معروف هستند تا قبل از سال ۲۰۰۱ تنها سطوح شناخته شده بودند. کمیته داوران جایزه نسبت به تعیین سطح متقاضیان با توجه به امتیاز کسب شده بر اساس ارزیابی اظهارنامه سازمان ها اقدام خواهد کرد. سازمان هایی که به ترتیب بالای ۵۵۰ و ۶۳۰ امتیاز بگیرند در سطوح برگزیدگان اولیه و برندگان جایزه مقدماتی قرار خواهند گرفت و سازمانی که بتواند بیشترین امتیاز را به شرط داشتن حداقل ۷۰۰ امتیاز کسب کند به عنوان برنده نهایی جایزه تعالی EFQM معرفی خواهد شد. این بدین معنی است که ممکن است در یک سال بخصوص این فرایند برنده نهایی برای جایزه نداشته باشد. ضمنا باید توجه کرد که سطوح جایزه برای دسته های مختلف متقاضیان به طور جداگانه ارزیابی می شود.
همواره توصیه می شود که با توجه به ادبیات ویژه ای که در مفاهیم تعالی سازمانی وجود دارد ، سازمان ها سطوح تعالی را به ترتیب با شروع از متعهد به تعالی، شناخته شده برای تعالی و سطح جایزه طی کنند .
ادامه مطلب ...