بنرهای همایش

کاربر گرامی در صورتی که ثبت نام نکرده اید ، با کلیک روی دکمه زیر در سایت ثبت نام نمایید . به کمک کنترل پنل خود می توانید از امکانات سایت استفاده کنید .




چکیده نامه

11 بهمن 1400

 

خلاصه مقالات پذیرفته شده در یازدهمین همایش ملی فیزیک دانشگاه پیام‌نور

 


 

 

 

 

 

 

چکیده نامه مقالات پذیرفته شده

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گروه  اخترفیزیک

 

 

 

 

 

دینامیک نقاط درخشان در ناحیه انتقالی خورشید بر اساس داده های آیریس

سیما ضیغمی1و*، احسان توابی2

1 گروه فیزیک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران( Zeighami.sima@gmail.com)

2 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور ، تهران، ایران( etavabi@yahoo.com)

Zeighami.sima@gmail.com

كليد واژه: آیریس، ناحیه انتقال، نقاط درخشان

چكيده

به خوبی معلوم شده است که انتشارپرتو ماوراء بنفش دور (EUV) گسیل شده در سطح خورشید به وسیله پلاسمای خنک جذب می شود. مشاهدات همزمان از طیف نگار تصویربردار منطقه میانی(IRIS) ، با درجه تفکیک فضایی کمتراز یک ثانیه کمانی متشکل از طیف های UV و تصاویر (SJI)، اطلاعات ارزشمندی در مورد دینامیک نقاط درخشان ارائه می دهد که در تصاویر EUV دیده نمی شوند. ما مجموعه ای از نقاط درخشان را که درتاریخ 17 اگوست 2014 درطول موجÅ 1400 (ناحیه انتقال) از طیف Si IV ثبت شده است مورد مطالعه قرار می دهیم. برای رد یابی مسیر این ساختارها و تعیین سرعت ظاهری آنها از روش آنالیز تحول زمانی استفاده نمودیم. برای محاسبه همزمان سرعت دوپلری از برازش گوسین پروفایلهای شدت طیف استفاده کردیم. نتایج سرعت ظاهری نشان می دهد که این نقاط دارای سرعتهای تقریبی 10 الی 110 کیلومتر بر ثانیه می باشند. پیشرفت طیف در بال آبی و قرمز نشان می دهد این ساختارها با سرعت دوپلری ( سرعت در امتداد دید) بین 55 الی 60 کیلومتربر ثانیه در حال حرکت می باشند. با توجه به جابجایی های آبی و قرمز قابل ملاحظه نتایح ما پیشنهاد می کند که این نقاط روشن می توانند رد اسپیکول هاو جت های خورشیدی باشند که انتقال جرم و مواد پلاسمایی رو به بالا را بر عهده دارند. از طرفی جابجایی های آبی و قرمز را می توان نشانه ای از چرخش این ساختارها معرفی نمود.

 

 

کالیبراسیون شاخص اکسید تیتانیوم در ناحیه مرئی با طیف های HARPS

فاطمه عزیزی۱و*

۱تهران۳۶۹۷-۱۹۳۹۵گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی

f.azizi@pnu.ac.ir

كليد واژه: اکسید تیتانیوم، جذب مولکولی، باند مرئی

چكيده

در بین مولکول های موجود در طیف ستاره های سرد، جذب مولکولی TiO به عنوان شاخصی از پارامترهای اساسی ستاره ای شناخته می شوند. در این مقاله حساسیت دمایی جذب مولکولی TiOدر ۵۶۷ نانومتر با استفاده از طیف های HARPS بررسی شده است.

 

 

تاثیر فعالیت های مغناطیسی تاج خورشیدی و اشعه کیهانی بر اقلیم فضایی

علی آل علی 1*، احسان توابی2

1گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، 3697-19395، تهران، ایران Ali.aleali71@gmail.com

2گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، 3697-19395، تهران، ایران tavabi@iap.fr

کلید واژه:گرمایش زمین،چرخه خورشیدی

چکیده

چرخه های خورشیدی باعث گرم شدن کره زمین می شوند. از حداقل خورشیدی به حداکثر خورشیدی،دمای جهانی به دلیل افزایش تابش کلی خورشید 18/0 درصد درجه سانتی گراد افزایش می یابد. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر فعالیت های مغناطیسی تاج خورشید در طول دوره های 11ساله بر گرمایش زمین می باشد.با استفاده از داده های ثبت شده از فعالیت های تاج خورشید در دوره های مختلف و همچنین اطلاعات ثبت شده از تغییرات جوی در طول سال های گذشته ارتباط این دو موضوع مورد بررسی قرار میگیرد و نحوه ی تاثیر فعالیت های تاج خورشیدی بر میانگین دمای کره زمین و همچنین افزایش دمای آن در سال های اخیر مورد بررسی قرار می گیرد.

دینامیک چاه های قطبی تاج خورشید

احسان توابی1، مهری حیدری2

1 استادیار گروه فیزیک، دانشگاه پیام نورواحد تهران شرق، تهران- ایران etavabi@yahoo.com

2 دانشجوی دکتری، دانشگاه پیام نور تهران شرق mehri.heidari.zanjan@gmail.com

واژگان کلیدی: حفره کرونا، پرک های قطبی، فواره ها و جت ها، سیخکها فورانی عظیم

چكيده

در این مطالعه شواهد از نحوه تولید و شتاب گیری جتهای مغناطیسی در نقاط پایه ای پرکهای قطبی تاج خورشید عرضه می گردد، این مشاهدات که در حفره ی کرونای شمالی در 10 ژون 2010 رخ دادند، توسط تلسکوپ رصد خانه دینامیک خورشیدی (ماموریت 1SDO) در خطوط فرابنفش دور، با جزئیات بی سابقه رصد و مشاهده گردید. ساختارهای توام با این پرک نشان از سرعت انتشار رو به بیرون حدود 120 تا 140 کیلومتر بر ثانیه ای دارند. مطالعه بصری رفتار دینامیکی با استفاده از نمودارهای برش زمانی نشان می دهد که بخش اعظم مواد با سرعت فوران یافته از سطح خورشید می توانند ماهیتا از زیر پرک های قطبی نشات گرفته باشند. مشاهدات نشان می دهند که یک حلقه مغناطیستی محدود در پرک ها وجود دارد .رفتار دینامیکی پرک ها نیز با استفاده داده های بیشتر ماموریت رصد خانه دینامیک خورشیدی روشن شد. رفتار آنها شامل حرکت پیچشی یا چرخشی و یک مکانیزم واتابی می شود که احتمالا مسئول پرتاب و شتاب پلاسما و امواج آلفون2 به شکل یک گرد باد است که در امتداد پرک های قطبی رخ می دهد.

 

 

بررسی ویژگی‌های نقاط روشن مغناطیسی با خط طیفی  Mg II

احسان توابی ۱و *و ریحانه صادقی ۱

۱ دپارتمان فیزیک دانشگاه پیام نور

* etavabi@gmail.com

کلید واژه: نقاط روشن، کروموسفر، IRIS

چكیده

در این تحقیق به بررسی نقاط روشن کروموسفری و تاثیر منشا این نقاط بر نوسانات شدت پرداخته می‌شود.

 بدین منظوراز طیفِ خطِ عنصریِ Mg II k از طیف‌نگار ناحیه‌ی انتقالی IRIS و تصاویر SJI از  IRIS در طول موج Si IV 1403 ، در کنارِ داده‌های مگنتوگرام HMI از رصدخانه دینامیک خورشیدی SDO استفاده شده است .برای بررسی دوره نوسا نات شدت از آنالیز موجک استفاده شده است . در این بررسی دوره نوسانات شدت در حدود 180 ثانیه برای نقاط روشن درون گرانول‌های کروموسفری و 300 ثانیه برای نقاط روشن مغناطیسی ناحیه‌ی مرزی گرانول‌های خورشیدی ثبت گردیده است

بررسی فعالیت ستاره HD10700 با شاخص B در ناحیه مرئی طیف

فاطمه عزیزی1,*

۱تهران۳۶۹۷-۱۹۳۹۵گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی

f.azizi@pnu.ac.ir

كليد واژه: فعالیت ستاره ای، اکسید تیتانیوم، باند مرئی

چكيده

ستاره HD10700 ستاره ای آرام از لحاظ فعالیت ستاره ای می باشد. این مقاله به بررسی فعالیت این ستاره با شاخص B می پردازد.

مشاهدات حلقههای پنکهای خورشیدی

معصومه دهقانی۱، نرگس فتحعلیان۲، احسان توابی۳

۱دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشگاه پیام نور تهران شرق،دانشکده فیزیک

۲و۳ فیزیک، ایران، تهران، دانشگاه پیام نور، دانشکده فیزیک، صندوق پستی3697- 19395

چکیده

مطالعه جامعای از پارامترهای فیزیکی حلقههای پنکهای1 ناحیه فعال با استفاده از مشاهدات ثبت شده با طیف سنج تصویربرداری منطقه رابط (آیریس)2،طیفسنج تصویربرداری ایی یو وی (اییآیاس)3 روی هینوده4، و مجمع تصویربرداری اتمسفری (ایآیای)5 ، و تصویرگر مغناطیسی و هلیوزیسمیک6 (اچامآی)7 روی صفحه رصدخانه دینامیک خورشیدی (اسدیاو)8 ارایه شده است. حلقههای پنکهای که از AR 11899 غیرشرارهای (نزدیک مرکز دیسک) در 19 نوامبر 2013 پدیدار میشوند به وضوح در تصاویر ای آی ای 171 آنگستروم و در تصاویری که با استفاده از اییآیاس بدست آمده، قابل تشخیص هستند. در این مقاله، مطالعاتی که بر روی مجموعهای از حلقههای پنکهای که از یک لکه خورشیدی بیرون میآیند با استفاده از مشاهدات همزمان ثبتشده توسط آیریس، ایآیاس، مجمع تصویربرداری جو و تصویرگر هلیوزیسمیک و مغناطیسی روی رصدخانه دینامیک خورشیدی انجام شده، معرفی میشود.

) AR همبستگی دوره تناوب نوسانات مساحت و شار مغناطیسی برای ناحیه ی فعال شراره‌ای) 12443

مهدیه سلامی 1، محسن جواهریان 2، نرگس فتحعلیان 1

19395- 1 دانشگاه پیام نور، دانشکده فیزیک، صندوق پستی 3697

55136- 2دانشگاه مراغه، دانشکده فیزیک، صندوق پستی 553

*nargesfathalian@yahoo.com

چکیده

بررسی پارامترهای مساحت و شار مغناطیسی در سیماهای مغناطیسی خورشید در شناخت بهتر میدانهای مغناطیسی خورشید و پدیدههای مغناطیسی آن موثر است. ما در این مقاله با مطالعه ی تصاویر ابزار اچامآی از ماهواره ی اسدیاو یک ناحیه ی فعال شرارهای را انتخاب میکنیم. سپس نشان میدهیم میان دوره تناوب نوسانات مساحت )/ شار مغناطیسی( با پارامتر طول عمر آنها همبستگی مشاهده میشود.

 

 

 

فرضی برایجاد منظومه شمسی

محمد نکوآمال و آدرس ایمیل  m_nekooamal@yahoo.com

محمود نکوآمال وآدرس ایمیل m_nekooamal@yahoo.com

چکیده

در منطقه کهکشانی از جهان سیاه چاله ها از غبار کیهانی باجرم اتمی زیاد کهکشانها را بوجود می اورند ودرون بازوان کهکشانها ستارگان تشکیل میگردند و باکاهش سرعت کهکشانها ستارگان واپاشی اتمی نموده انهابا فورانهای قدرتمند اتمی مبادرت به تشکیل جو بصورت لایه های اتمی بدور خودش کرده لایه ها از اتمهای سنگین به سبک بوده تشکیل شده ولذا از سطح ستاره فاصله گرفته اندلایه های جوخورشید ازسطح ان بشکل جامد وسپس مایع و گاز و ملکول واتم ها یونیده وسپس اتم هیلیم وهیدرزن طبه بندی شده و تا هیلوپاز ادامه دارد اگر جرمی در این لایه ها هم قرار بگیرد ازحالات ماده درون ان لایه جو خورشید پیروی کرده .یعنی جرمی که از خورشید جدا شده بعلت پروسه واپاشی وسبک شدن جرم اتمیش از حا لت جامد که در منطقه سیارات جامد بسوی سیارات گازی رفته ومجددا در سیستم واپاشی از حالت گازی بسوی تجزیه اتمی بشکل مولکول تغییر حالت داده و در منطقه سیا رات سرگردان قرار میگیرد ونهایت به ملکولهای ریز وسپس به اتمهای سبکتر تبدیل میگردد این پروسه واپاشی اتمی سطح خورشید وپرتاب انها به دوهدف است یکی ایجاد جو وحفظ خودش درفضای میان ستاره ائی ودیگری تکامل منظومه در بوحود امدن سیارات میباشد .

 

 

مکانیزم شکل گیری کهکشان ها توسط سیاه چاله ها

محمد نکوامال  m_nekooamal@yahoo.com

محمود نکوامالm_nekooamal@yahoo.com

کلید واژه: سیاه چاله ، واپاشی ستارهها ،حد ساخار چاندارا

چکیده

سیاه چاله ها در درون فضای کهکشانی جهان که از غبار کیهانی وهسته اتمها بسیار سنگین وسبک وماده تاریک بوده شکل میگیرند وبا ایجاد شدن حفره ای که با سرعت بسیار زیاد نزدیک به سرعت نور در حال دوران بوده به تجمیع مواد موجود اطرافش پرداخته انها را درحد چسبانیدنشان به یکدیگر در بازوانش بهم نزدیک کرده که سبب ایجادیک جرم بزرگ از این ماده شده است سیاه چاله ها در چنین زمانی قابل رئویت نیستند فقط هسته وکمی از اطرف سیاه چاله را با ابزار مخصوص میتوان رئویت کرد که با کم شدن سرعت سیاه چاله سبب واپاشی هسته های شکل گرفته شده وبا خروج ذرات پر سرعت مثل فتون قابل رئویت گردیده وازاین لحظه ان کهکشان خوانده میشود .برخی ستارگان اگر تناسبی بین سرعت وجرم راداشته باشند با ایجاد واپاشی وتجزیه اتمی در فورانهای بسیار عظیمشان مبادرت به ایجاد منظومه نموده و اگر ستارگان در جرم وسرعتشان با یکدیگر تفاوت داشته در حد ساخار چاندرا به ابر نواخترها وستارگان کوتوله تبدیل میگردند .

 

 

گروه مطالعات گرمایش زمین و تغییر اقلیم

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گرمایش زمین و تغیر اقلیم

مهدی خراسانی1* ، علی صبور2

1 دانشجوی مهندسی مکانیک،تهران و www.mahdi7777777@gmail.com

2 دانشجوی مهندسی فرماندهی وکنترل،تهران و sabourya7@gmail.com

كليد واژه: گرمایش زمین ، تغیراقلیم ، خورشید

چكيده

در مقابل ادعای برخی از اقلیم شناسان که معتقدند گازهای گلخانهای انسان ساخت عامل اصلی گرمایش زمین است، بسیاری دیگر از اقلیم شناسان معتقدند فعالیتهای خورشیدی عامل اصلی این موضوع است. موضوع گرمایش زمین سالها است که به یک موضوع چالشی در میان اقلیم شناسان تبدیلشده است. عدهای از دانشمندان معتقد هستند که بعد از آغاز انقلاب صنعتی که موجب افزایش انتشار گازهای گلخانهای انسانساخت شد، دمای کره زمین نیز افزایشیافته است؛ بنابراین در راستای کاهش دمای کره زمین باید اقدام به کاهش انتشار گازهای گلخانهای انسان کرد. در مقابل این اقدامات اما بسیاری دیگر از اقلیم شناسان، افزایش دمای کره زمین به دلیل افزایش انتشار گازهای گلخانهای انسانساخت را رد میکنند. این دسته از دانشمندان معتقد هستند که این موضوع جز روند طبیعی زمین است و علت اصلی آن نیز فعالیت خورشیدی است.

 

 

موج منفرد و کاربرد آن در هواشناسی

ایرج رمضانی

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی 6974-19395 ، تهران ، ایران

Ramezani_iraj@yahoo.com

کلیدواژه: جو،منفرد،موج

چکیده:

موج منفرد موجی است که بدون تغییر تدریجی با زمان در شکل و اندازه منتشر می شود.درجو زمین، امواج گرانی اهمیت ویژه ای در دینامیک میان مقیاس دارند که در واقع آنها امواج منفرد داخلی هستند .دراین مقاله با استفاده از معادلات تقریب همرفت کم عمق برای یک حرکت دوبعدی از یک گاز ایده آل در یک موجبر ،الگو و تابع ویژه و اختلاف سطح فشار را برای یک موج منفرد پایدار بدست می آوریم و آن را با مشاهدات واقعی در جو مقایسه می کنیم.

 

 

 

بررسی استفاده حداکثری از انرژی‌های تجدیدپذیر در جهت حفظ زیست‌محیطی کره زمین

سعید زارع گنجارودی

دانشکده فیزیک و انرژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، گروه مهندسی هسته‌ای، تهران، ایران szareganjaroodi@aut.ac.ir

كليدواژه: انرژی، محیطزیست، جمعیت، پروژه راه‌حل.

چكيده

سه موضوع انرژی، محیط‌زیست و جمعیت همواره از دغدغه‌های مهم جهان در سالیان اخیر بوده است. این سه مورد به صورت کاملاً پیوسته با یکدیگر در ارتباط بوده، به طوری که تغییر در یک مورد، موارد دیگر را تحت تاثیر خواهد گذاشت. هدف از ارائه این مقاله، بررسی استفاده حداکثری (صددرصدی) از منابع انرژی پاک نظیر باد آب و خورشید در دنیا به صورت جایگزین منابع متداول امروزی نظیر فسیلی، هسته‌ای، زغال‌سنگ و دیگر موارد می‌باشد. از این رو با مطالعه برخی از نظریات مانند پروژه راه‌حل در دنیا سعی گردید ابعاد و چالش‌های این مساله روشن گردد تا در صورت اجرای این پروژه، جهان از نظر مساله محیطزیست و تولید انرژی چه جایگاهی خواهد داشت.

 

 

 

 

گروه فیزیک گرانش

 


 

مدل سیمترون و شتاب کیهانی

محسنی سجادی، حسین

دانشکده فيزيك دانشگاه تهران ، انتهاي خيابان كارگر شمالي ، تهران

mohsenisad@ut.ac.ir

کلید واژه: سیمترون- ثابت کیهانشناسی-انرژی تاریک

چكيده

سیمترون مدلی در چهارچوب مدلهای اسکار تانسوری است که بر اساس شکست تقارن 𝒁𝟐 ، پنهان ماندن میدان اسکالرادر آشکارسازیها در محیطی که چگالی آن بیش از مقداری بحرانی باشد را توضیح می دهد. سوالی که مطرح می شود این است که سیمترون چه نقشی در شتاب کیهانی دارد؟ آیا می تواند به تنهایی نقش انرژی تاریک را بازی کند و باعث شتاب مثبت کیهانی گردد؟ توضیح می دهیم که سیمترون به طور معممول (بدون جفت شدگیهای غیر کمینه دیگر) مانع شتاب کیهانی می شود لذا می تواند باعث کاهش ثابت کیهاشناسی از مقداری بزرگتر در جهان اولیه به مقدار فعلی آن شود.

 

 

محاسبه جرم پنتاکوارکهای سنگین در حالت پایه

منصور فرهادی1، آیدا آرمات2

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 4697-19395 تهران، ایران، mansor110110@yahoo.com

2 گروه فیزیک، دانشگاه هرمزگان ayda.armat@gmail.com

كليد واژه: پنتاکوارک، دی کوارک، سیستم دو جسمی

چكيده

در سالهای اخیر، مطالعهی پنتاکوارکها به عنوان حالتهای عجیب ذرات چند کوارکی هم به صورت تجربی و هم تئوری در حال پیشرفت بوده است. امروزه برای توصیف واکنشهای هستهای بین نوکلئونها میتوان از توصیف سیستمهای چند کوارکی مانند پنتاکوارکها استفاده نمود. بدین منظور آزمایشات بسیاری به منظور مشاهده و اندازهگیری جرم این هادرونهای اگزاتیک انجام پذیرفته است. در این کار نیز، هدف ما محاسبه جرم پنتاکوارکهای سنگین میباشد. برای محاسبه جرم پنتا کوارکها، سیستم دو جسمی آنتیکوارک - دو دیکوارک در نظر گرفته شده و با استفاده از معادله سالپیتر و بکار بردن پتانسیل کرنل جرم پنتاکوارکها به ازای اسپین ½ به دست آورده شده است.

 

 

گروه فیزیک ماده چگال

 

 

 

بررسی اثر پرتو گاما روی خواص الکتریکی و ساختار بلوری لایه نازک CZTS به عنوان لایه جاذب سلول خورشیدی تهیه شده به روش سل-ژل

جلیل بخشی سرا1،توکل توحیدی2، جعفرپورصمد1 و مهدی تقوی2

1گروه مهندسی اپتیک و لیزر، دانشگاه بناب، بناب، آذربایجان شرقی

2مجتمع پژوهشی شمالغرب کشور (بناب)، پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول jalil2b@yahoo.com

کلید واژه ها: لایه جاذب سلول خورشیدی فیلم نازک، CZTS ، تابش گاما

چکیده

اخیراً سلولهای خورشیدی مبتنی بر سولفید قلع روی مس (CZTS) به دلایل کم هزینه بودن، خواص غیر رادیواکتیو، ضریب جذب و شکاف باند مناسب و سازگاری با محیط زیست، در بین سلولهای خورشیدی لایه نازک مورد توجه قرار گرفتهاند. در این پژوهش، لایه نازک CZTS دوپ شده با سدیم به روش سل-ژل با پوششدهی چرخشی روی زیرلایههای شیشهای تهیه شده و اثر تابش گاما روی خواص الکتریکی و ساختاری آن بررسی شده است.

 

 

بررسی ویژگیهای مکانیکی ساختار تک لایهی آلیاژ زیرکونیوم نیترید با منیزیوم: محاسبات اصول اولیه‌ی مکانیک کوانتومی

فاطمه شیروانی1 ، علی اصغرشکری1و2*و بهرام عابدی روان3

1 گروه فيزيك ، دانشگاه پیام نور ، ص.پ. 3697-19395، تهران ، ایران (f65sh4155@gmail.com)

2دانشکده فیزیک، دانشگاه علم و صنعت ایران ، تهران ، ایران (aashokri@pnu.ac.ir)

3 گروه فيزيك ، دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، تهران ، ایران (abedi@modares.ac.ir)

كليد واژه: نظریهی تابعی چگالی، ضرایب کشسانی مرتبهی دوم، مدولهای کشسانی، نسبت پواسون

چكيده

در این مقاله با استفاده از نظریهی تابعی چگالی و با کمک تقریب شیب تعمیم یافته و رهیافت مشتق مرتبهی دوم انرژی به بررسی ویژگیهای مکانیکی ساختار تک لایه‌ی آلیاژ ترکیب زیرکونیوم نیترید با منیزیوم (با مقادیر 25/0و 5/0) پرداخته‌ایم. مقادیر ضرایب کشسانی مرتبهی دوم، مدولهای حجمی، یانگ، برشی، تراکمپذیری خطی و نسبت پواسون را بدست آوردهایم و میزان سختی این آلیاژ را مشخص نموده‌ایم. در نهایت میزان همسانگردی و تقارن مدولهای یانگ و برشی ، تراکم پذیری خطی و نسبت پواسون را با توجه به کمینه و بیشینه مقدارشان در نمودارهای سه بعدی به تصویر کشیده‌ایم.

 

 

 

 رسانش گرمایی گرافن با استفاده از دینامیک مولکولی آغازین وچگالی انرژی طیفی

امیرعباس صبوری دودران، مرتضی مفاخری 

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور

در این تحقیق شبیهسازی دینامیک مولکولی آغازین با تجزیه و تحلیل طیفی فونون با هدف درک رسانش گرمایی در گرافن انجام شد. برای محاسبه طول عمر و مسیر آزاد میانگین فونونهای هر مد از سرعت اتمهای به دست آمده از شبیهسازی AIMD، و تجزیه و تحلیل چگالی انرژی طیفی استفاده گردید. محاسبات انجام شده نشان میدهد که فونونهای آکوستیکی یعنی فونونهای مربوط به مدهای ZA، LA و TA طول عمر و مسیر آزاد میانگین بیشتری داشته در نتیجه سهم بیشتری در رسانش گرمایی دارند. در بین فونونهای اپتیکی فونونهای مربوط به مد ZO یعنی ارتعاشهای خارج از صفحه گرافن نسبت به مدهای LO,TO طول عمر قابل ملاحظهای دارند ولی به دلیل سرعت گروه پایین نقش آنها در رسانش گرمایی ناچیز است. با وجود سرعت گروه کوچک، فونونهای ZA در حدود% 6/22 از رسانایی گرمایی را به عهده دارند، که در مقایسه با فونونهای LA و TA عدد قابل ملاحظهای است.

 

 

 

مقاومت الکتریکی در لایه ضخیم عایق توپولوژیک مغناطیسی

مسلم میر

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول   moslem.mir@uoz.ac.ir

كليد واژه: روش نیمه کلاسیکی بولتزمن، تقریب زمان واهلش اصلاح شده، لایه ضخیم عایق توپولوژیک مغناطیسی، مقاومت الکتریکی

چكيده

یک لایه ضخیم عایق توپولوژیک مغاطیسی را در نظر بگیرید که بر روی دو سطح آن ناخالصیهای مغناطیسی کوتاه برد قرار دارند، ناخالصیهای مغناطیسی دو سطح را هم جهت میگیریم. ما در اینجا اثر اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو سطح آن را روی ترابرد بار الکتریکی مطالعه می کنیم. با استفاده از روش نیمه کلاسکی بولتزمن و تقریب زمان واهلش اصلاح شده مقاومت الکتریکی طولی این سیستم را در راستاهای مختلف محاسبه میکنیم. نشان دادیم که برای یک پتانسیل خاص، مقاومت الکتریکی با افزایش زاویه ناخالصیها نسبت به محور عمود بر سیستم کاهش مییابد. برای ناخالصیهای مغناطیسی درون صفحهای، مقاومت الکتریکی در جهت عمود بر ناخالصیها صفر میشود ولی در جهت موازی با آنها مقداری معینی دارد. در ادامه نشان دادیم که با افزایش اختلاف پتانسیل، مقاومت الکتریکی در رژیم تک نواری کاهش ولی در رژیم دو نواری افزایش مییابد.

 

 

 

 

بررسی تولید و ویژگی های کاربرد نانو ذرات مغناطیسی اکسید کبالت

علی حیدری2 و علی اصغر شکری1، محمدرضا جلالی1 ،محمدرضا آرمان مهر1

1گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 19395-3647 ،تهران ، ایران

2گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 19395-3647 ،تهران ، ایران

mohamad_arman@yahoo.com

کلیدواژه : نانوذرات مغناطیسی، کنتراست تصویر، میکروسکوپ الکترونی، سوسپانسیون

چکیده

نانو ذرات مغناطیسی برای اهداف پزشکی، در ترکیبات و فازهای مختلفی از جمله اکسیدهای آهن و کبالت سنتز میشوند. روشهای مختلف فیزیکی و شیمیایی مانند روش هم رسوبی، تجزیه گرمایی، سنتز مایسل، سنتز هیروترمال و تکنیک های پرولیز لیزر همگی در سنتز نانوذرات مغناطیسی با کیفیت بالا به کار میروند. در این میان، سنتز نانوذرات مغناطیسی با کیفیت بالا برای اهداف پزشکی در وضعیت کنترل شده و فهم جزئیات مکانیزم سنتز هنوز چالش هایی است که با آن روبرو هستیم. در این مقاله، به دنبال تولید و شناسایی نانوذرات مغناطیسی مبتنی بر اکسید کبالت هستیم که در پزشکی مفید است. برای این کار، پس از سنتز ، آزمونهای مختلفی برای شناسایی و بررسی از جمله میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) ، خواص مغناطیسی (VSM) و طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) قرار میگیرد. نتایج نشان می دهد که ابعاد ذرات حدود 10 نانومتر می باشد.

 

 

تاثیرکاتیونهای دو ظرفیتی جایگزین سرب درکارائی سلولهای خورشیدی پروسکایتی هالید فلزی

سمانه سادات احمدی1* ، سید علی هاشمی زاده عقدا2

1ایران،تهران، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق samaneahmadi59@piau.ac.ir

2 دانشگاه پیام نورواحد تهران شرق ahashemizade@yahoo.com

samaneahmadi59@piau.ac.ir *

كليد واژه: پروسکایت، پروسکایت هالید فلز، سلول خورشیدی،کاتیون دو ظرفیتی، سرب

چكيده

پروسکیت های هالید فلزی به تازگی به عنوان یک ماده امیدوار کننده برای سلول های خورشیدی کم هزینه و با کارایی بالا مطرح شده اند. این مواد به دلیل خاصیت نوری برجسته آنها، ضریب جذب عالی ، ماندگاری باند گپ ، طول انتشار زیاد و هزینه کم مواد که منجر به راندمان بالای تبدیل انرژی فوتوولتائیک می شود و بازده سلول های خورشیدی را به بیش از 23.3 درصد افزایش داده است، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. سلولهای خورشیدی دارای پروسکایت هالید فلز به دلیل بهره وری تبدیل توان 5/25 درصد، برای کاربردهای عملی نویدبخش هستند. بهینه سازی عملکرد دستگاه و بهبود پایداری، همیشه از نکات برجسته تحقیقاتی سلولهای خورشیدی پروسکایتی بوده است. کاتیون های فلزی برای بهینه سازی بیشتر کیفیت به پروسکایت ها وارد می شوند و این استراتژی روند توسعه شدیدی را نشان می دهد. در اینجا، پیشرفت تحقیق در مورد کاتیون های فلزی برای سلولهای خورشیدی پروسکایتی با تمرکز بر موقعیت کاتیون ها در پروسکایت ها و تأثیر بر عملکرد فتوولتائیک مورد بحث قرار می گیرد.

 

 

بررسی خواص ساختاری، الکترونی و مغناطیسی آلیاژهای تمام هویسلر معکوسRuZ 2Ti(Z=Sn,Sb): محاسبات اصول اولیه

احمد اسدی1و* ، دستان هرمزی نژاد2

1 گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697-19395، تهران، ایران، asady_esf@yahoo.com

2 گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 73111-71893، شیراز، ایران، dhormozi@student.pnu.ac.ir

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول   asady_esf@yahoo.com

كليد واژه: آلیاژهویسلر، اسپینترونیک، کوانتوم اسپرسو

چكيده

در این مقاله خواص ساختاری، الکترونی و مغناطیسی آلیاژهای تمام هویسلر معکوس RuZ (Z=Sn,Sb)2Ti بر پایه نظریه تابعی چگالی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دادند که هر دو آلیاژ فرومغناطیس میباشند. بررسی خواص ساختاری نشان میدهند که آلیاژ SnRu2Ti به دلیل انرژی بستگی پایینتر پایدارتر از آلیاژ SbRu2Ti است. همچنین محاسبات نشان دادند که تنها آلیاژ RuSn2Ti در ثابت شبکه تعادلی خود دارای خاصیت نیمفلزی است و گشتاور مغناطیسی کل آن از قانون اسلاتر- پائولی پیروی میکند. بنابراین این آلیاژ میتواند به عنوان گزینه مناسبی در ساخت قطعات اسپینترونیک مورد استفاده قرار بگیرد.

 

 

 

ساخت لایه نازک اکسید ایندیوم آلائیده به قلع/طلا نقره و بررسی خواص ساختاری و اپتیکی آن

عبدالرسول قرائتی1 ، صمد انصاری*1

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول  Samadansari1395@gmail.com

کلید واژه: لایه نازک، اکسید ایندیوم آلائیده با قلع ، طلا نقره، خصوصیات نوری.

چکیده

لایههای نازکرسانای شفاف اکسید ایندیوم آلائیده با قلع به منظور کاربرد در دستگاههای الکترونیکی حساس به نور مانند سلولهای خورشیدی، نمایشگرهای صفحه تخت، صفحههای لمسی، دیودهای ساطعکننده نور و غیره بسیار مورد توجه پژوهشگران هستند. بنابراین ساخت لایه نازک اکسید ایندیوم آلائیده با قلع با استفاده از روش لایه نشانی تبخیر فیزیکی بخار به همراه ساخت لایه نازک به صورت ساندویچی اکسید ایندیوم آلائیده با قلع-طلا نقره-اکسید ایندیوم آلائیده با قلع انجام گردید. نتایج نشان میدهد که لایههای نازک ساخته شده بنا به تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی دارای یکنواختی مناسبی هستند. همچنین مطابق الگوی پراش پرتو ایکس، خلوص نمونهها مناسب بوده و ساختار بلوری مورد تأیید قرار گرفت. همچنین نمونه لایه نازک اکسید ایندیوم قلع بازپخت شده دارای عملکرد بهتری در عبور نور مرئی بود. ویژگیهای اپتیکی نمونههای ترکیب سه لایه اکسید ایندیوم آلائیده با قلع-طلا نقره-اکسید ایندیوم آلائیده باقلع نشان داد که ضخامت لایه طلا نقره در افزایش درصد عبور نوری نقش دارد به طوریکه باعث بهبود کیفیت در عبور امواج نور مرئی-مادون قرمز با نرخ بالای 80 درصد گردید.

 

 

تأثیر دمای لایهنشانی بر خواص ساختاری لایه های نازک ZnS

حسین ستاریان1، توکل توحیدی2*

1 گروه فیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران

2 مجتمع پژوهشی شمالغرب کشور (بناب)، پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول   ttohidi@aeoi.org.ir

كليد واژه: حمام شیمیایی، خواص اپتیکی، سولفید روی

چكيده

سولفید روی (ZnS) از نیمههادیهای ترکیبی گروههای II-VI با گاف انرژی پهن و مستقیم eV 6/3 به دلیل نقش مهمی که در قطعات اپتوالکترونیک و پیلهای فوتوولتایی دارد توجه ویژهای را به خود جلب کرده است. در این کار لایههای نازک نانوساختاری سولفید روی با استفاده از محلولهای سولفات روی، تیواوره و آمونیاک به روش لایه نشانی حمام شیمیایی (CBD)بر روی زیرلایههای شیشهای تهیه شده و تأثیر دمای لایه نشانی بر ساختار، مورفولوژی لایههای نازک ZnS بررسی گردید. الگوهای XRD نشان میدهند که لایهها، کاملا" بلوری بوده و ساختار مکعبی دارند. میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) برای بررسی مورفولوژی سطح لایهها مورد استفاده قرار گرفت.

 

 

بررسی خواص ساختاری، مغناطیسی و مغناطوالکتریک در کامپوزیتهای چندفروئی

4O2FexNi1−xPT/Co-PFN

مرجانه جعفری فشارکی

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

M.Jafari.Fesharaki@pnu.ac.ir

كليد واژه: خواص مغناطیسی، مغناطوالکتریک، چندفروئی

چكيده

خواص ساختاری، مغناطیسی و مغناطوالکتریکی کامپوزیتهای چندفروئی بر پایه فروالکتریک PT-PFN و فریمغناطیس 4O2FexNi1−xCo بررسی شد. با تغییر مقدار نیکل، ناهمسانگردی مغناطیسی بخش مغناطیسی تغییر میکند و تأثیر آن در پاسخ مغناطوالکتریک کامپوزیت بررسی شد. نتایج نشان داد ضریب ولتاژ مغناطوالکتریک در کامپوزیتهای )4O2Fe1−xCoxPT)/0.3(Ni-0.7(PFN به شدت متأثر از مقدار نیکل است. بیشینه مقدار ضریب مغناطوالکتریک mV/cm.Oe 32/11 است که برای کامپوزیت 1=x به دست آمد و کمینه مقدار ضریب مغناطو الکتریک mV/cm.Oe 32/5 برای 75/0=x به دست آمد. علاوه بر این با تغییر مقدار نیکل، رفتار maxH، میدانی که بیشینه ضریب مغناطوالکتریک مشاهده شده است، رفتار وادارندگی CH را دنبال میکند.

 

 

 

بهینهسازی فیلتر سه رنگی با استفاده از ساختارهای نامتجانس بلور فوتونی گرافن و کاربرد آن در عملکرد بالای دیودهای نور گسیل

حسین ستاریان1و* توکل توحیدی2

1گروه فیزیک، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

2مجتمع پژوهشی شمالغرب کشور (بناب)،پژوهشکده کاربرد پرتوها،پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول  hsattaryan@iau_maragheh.ac.ir

كليد واژه: تراگسیل، پتانسیل شیمیایی گرافن، فیلتر

چكيده

در این مقاله، به طور نظری ساختار نامتجانس بلور فوتونی-گرافن یک بعدی را برای بالا بردن کارآیی خروجی نور یک دیود نور گسیل سفید مورد مطالعه قرار دادهایم. محاسبات شبیه سازی با استفاده از روش ماتریس انتقال برای بدست آوردن مقادیر بهینة پارامترهای نوری و هندسی ساختار برای دو یا چند طول موج مشخص در بازة طیف نور مرئی انجام میشود. تاثیر ضخامت، ثابت گذردهی، تعداد لایههای ساختار، پتانسیل شیمیایی گرافن و ویژگیهای اپتیکی مواد تشکیل دهندة دیود نور گسیل بر روی طیف تراگسیل آنالیز و شبیه سازی شده است. همچنین اثرات زاویه فرودی و حالت قطبش بررسی می شود.

 

 

مطالعه و بررسی بازده و پایداری سلول های خورشیدی مبتنی بر پروسکایت 3CsPbI در سه ساختار متفاوت

ناهید عباسی1، سید علی هاشمی زاده عقدا2

1 دانشجو، گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق، تهران، ایرانabbasinahid2020@gmail.com

2 دانشیار، گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور واحد تهران شرق، تهران، ایران ahashemizadeh@yahoo.com

آدرس رایانامه نویسنده مسئول PNUPHY@zzz.ac.ir

کلید واژه ها: پروسکایت 3CsPbI، پارامترهای فتوولتائیکی، سلول خورشیدی

چکیده

رشد چشمگیر سلولهای خورشیدی پروسکایتی به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد از جمله خواص عالی اپتوالکتریکی، گاف نواری قابل تغییر و تنظیم ، ضریب جذب بالا، هزینه کم وسهولت ساخت، بازدهی بالا و طول نفوذ بلند در صنعت فتوولتائیک مورد توجه قرار گرفته اند. ارتقا بازده و پایداری در طی زمان طولانی یکی از اهداف پژوهشگران در سالیان اخیر بوده است. عملکرد سلولهای خورشیدی به شدت وابسته به روش ساخت و نوع پیش ماده ها و حلالها، استوکیومتری مواد، روشها و تعداد مراحل لایه نشانی، مهندسی لایه ها و سطوح مشترک و مورفولوژی فیلم پروسکایت می باشد. در این مطالعه، سه سلول خورشیدی با لایه جاذب 3CsPbI در سه ساختار مختلف بررسی و کارائی و عملکرد آنها با هم مقایسه شده است. سنتز پروسکایت 3CsPbI در هر کدام از سلولها متفاوت است. همچنین لایه نشانی ها، دمای آنیلینگ، نسبت استوکیومتری پیش ماده ها، حلال های مورد استفاده و لایه های تشکیل دهنده سلولها با یکدیگر تفاوت دارند. در نهایت پارامترهای فتوولتائیکی همچون ولتاژ مدار باز، جریان اتصال کوتاه، ضریب پر شوندگی و بازده هر کدام از سلولها با هم مقایسه شده است. همچنین از لحاظ مورفولوژی، سایز دانه های بلور پروسکایت در هر کدام از ساختارها مورد بررسی قرار گرفته است.

 

 

بررسی پایداری ساختاری تکلایههایBi2Sn هیدروژنه، کلرینه و فلوئورینه با استفاده از نظریه تابعی چگالی

زینب غلامعلی نژاد1*، راحله پیلهور شهری2، محمدرضا بنام2، فریبا کافی3

1و3 دانشجو کارشناسی ارشد فیزیک، دانشگاه پیام نور، مشهد

2 استاد، داشگاه پیام نور، مشهد

*نویسنده مسئول z_gh62@yahoo.com

کلید واژه: گرافن، گاف، نانو

چکیده

در این مقاله به بررسی پایداری ساختاری تک لایهBi2Sn که یک ماده شبه گرافنی دو بعدی است و اخیراً توجه زیادی را به خود جلب کردهاست، پرداخته شده است. تک لایهBi2Sn فلزی است که از ناپایداری ساختاری رنج میبرد. یک نمونه آزمایشی آن رویSi(111) سنتز شدهاست تا پایدار شود. پایداری ساختاری آن را میتوان با اشباع سطحی پیوندهای آزاد تا حد زیادی افزایش داد. در این پژوهش پایداری ساختاری نانو ورقه Bi2Sn که در آن پیوندهای آزاد توسط فلوئور، کلر و هیدروژن اشباع شدهاند، با استفاده ازنظریه تابع چگالی بررسی شده است. مطالعه ما نشان میدهد که هیدروژناسیون سطحی، فلوئوراسیون و کلراسیون باعث بهبود پایداری ساختاری تک لایهBi2Sn میشود و پایدارترین ساختار آن ساختار فلوئورینه است.

 

 

 

بررسی تاثیر ناشی از تغییرات فاصله بین مولکول پیریدین-الکترود و افزایش تعداد مولکول ها بر خواص ضریب عبور و مشخصه جریان- ولتاژ نانولوله های کربنی

مجتبی غلامی 12*، حمید رحیم پور سلیمانی3

1گروه فیزیک، دانشگاه پردیس، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

2مربی،گروه فیزیک،دانشگاه پیام نور،صندوق پستی 3697-19395،تهران،ایران

3گروه فیزیک ، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

كليد واژه: پیریدین،جریان-ولتاژ،نانولوله کربنی

چکیده

در این مقاله ضریب عبور،چگالی حالات و مشخصه جریان-ولتاژ ساختاری شامل دو الکترود نانولوله کربنی زیگزاگی و مولکول پیریدین به عنوان پل، مورد بررسی قرار گرفته است. سیستم ازتک مولکول پیریدین و جفت مولوکل پیریدین در دو فاصله متفاوت از نانولوله کربنی ساخته شده است. ضریب عبور الکترونی با استفاده از رابطه لاندئور-بوتیکر مشخصه جریان-ولتاژ محاسبه می شود. نتایج نشان می دهد که تغییرات فاصله میان مولکول و الکترود بر روی خواص الکترونیکی سیتم تاثیرگذار بوده،در حالی که تغییرات تعداد مولکول ها تاثیر چندانی روی آن ندارد. در فواصل نزدیک میان مولکول و الکترود ضریب عبور و منحنی جریان –ولتاژ سیستم مقداربیشتری داشته و با دور شدن مولکول از الکترود ضرایب عبور الکترونی همدوس دارای دامنه کمتری می باشد. برای فاصله های نزدیک الکترون ها از جایگزیدگی کمتری برخوردار هستند و مسیرهای بیشتری برای تونل زنی دارند.

 

 

مدلسازی آشکار ساز مادون قرمز HgCdTe درمد فوتوولتایی با استفاده از مدل رانش-نفوذ

  شهلا محمودی، محمد صادق آخوندی و علی اصغر شکری و سید علی هاشمی زاده عقدا

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 19395-3647 ،تهران ، ایران

کلید واژه : نیمه رسانای گاف نواری باریک ، HgCdTe ، فوتودیود ، آشکارساز مادون قرمز، مدل رانش-نفوذ

چکیده

در اين مقاله روشي جديد در طراحي و مدل سازي آشكارساز مادون قرمز HgCdTe در مد فوتوولتایی ارايه گرديده است. براي مدلسازي افزاره نیمرسانا باید رفتار حاملهاي الکتریکی آن را شببیه سازي کرد. براي رسیدن به این هدف، حل معادله انتقالی بولتزمن گزینه مناسبی است. براي حل این معادله تقریبهاي مختلفی وجود دارد که به مدل رانش - نفوذ میتوان اشاره کرد. سادگی حل، سرعت مناسب شبیه-سازي، دقت قابل قبول حتی به ازاي میدانهاي الکتریکی قوي و همگرایی مناسب از ویژگیهاي مدل رانش- نفوذ است.در این پژوهش، مدل رانش- نفوذ ارائه شده است که میتواند انتقالی بولتزمن را حل کند و و توزیع غلظت حاملها را در سرتاسر قطعه محاسبه کند.

 

 

بررسی مشخصه‌های آشکارساز نوری مبتنی بر نانو نوار گرافین با اتصال p-n

مریم مسعودی1*، محمدصادق آخوندی خضرآباد1 و علی اصغر شکری1

1دانشکده فيزيك، دانشگاه پیام نور، تهران، واحد شرق

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : mssoudi_373ph@yahoo.com

كليد واژه: نانونوار گرافین، نظریه تابعی چکالی، اتصال p-n

چكيده

در اين مقاله ویژگیهای الکترونی و پاسخدهی نوری و آشکارکنندگی ویژه برای آشکارساز مبنی بر نانونوار گرافینی دسته صندلی در حالت خالص و اتصال p-n، در چارچوب نظریه تابعی چگالی و تابع گرین مطالعه شده است. با توجه به مقدار گاف انرژی برای حالت خالص و اتصال p-n، ساختارهای مورد بررسی قابلیت استفاده به عنوان آشکارسازهای مادون قرمز مبنتی بر نانونوارهای گرافینی را دارد. در اتصال p-n پیک پاسخدهی به سمت فوتون های با طول موج بزرگتر جابجا شدهاست. مقدار آشکارکنندگی ویژه در اتصال p-n نسبت به حالت خالص افزایش قابل توجهی دارد. با توجه به مقدار آشکارکنندگی ویژه و میزان پاسخدهی نوری در قطعات طراحی شده و اتصال p-n، این قطعات میتوانند گزینه مناسبی برای آشکارسازی مادون قرمز در ناحیه مادون قرمز میانی باشند.

 

 

اثرات غیر موضعی روی پلاسمونهای سطحی در نانو حفرههای کروی

مسلم میر

1 گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول  moslem.mir@uoz.ac.ir

كليد واژه: اثرات غیر موضعی، پلاسمونهای سطحی، نانوحفره کروی

چكيده

یک نانوحفره کروی دیالکتریک را داخل یک محیط فلزی در نظر میگیریم. در این اینجا با استفاده از مدل هیدرودینامیکی بلوخ اثرات غیر موضعی را روی پلاسمونهای سطحی نانوحفرهها بررسی میکنیم. با استفاده از مدل هیدرودینامیکی بلوخ یک رابطه تحلیلی برای فرکانسهای پلاسمون سطحی نانوحفره بهدست میآوریم. نشان دادیم که اثرات غیرموضعی فرکانس پلاسمونهای سطحی نانوحفره را تغییر میدهد به این صورت که فرکانس پلاسمونهای سطحی با کاهش شعاع نانوحفرهها افزایش مییابد. همچنین نشان دادیم که افزایش ضریب دیالکتریک مادهی داخل نانوحفره فرکانس های پلاسمون سطحی کاهش مییابد.

 

 

بررسی اثر بافت سطح بر رفتار تریبولوژیک مواد تحت شرایط روانکاری

منیژه فلاحتیان1و* ، مهناز فلاحتیان2

1 دانشگاه پیام نور مرکز شهرضا m_falahatian@pnu.ac.ir

2 دانشگاه صنعتی اصفهان دانشکده مواد و متالوژی mahnaz.falahatian@ma.iut.ac.ir

* rm_falahatian@pnu.ac.i

کليد واژه: تریبولوژی، روانکاری، بافت سطح

چكيده

طراحی بافت سطحی، یکی از مهم ترین قسمت های مهندسی سطح است زیرا که ایجاد بافت سطحی می تواند اثرات قابل توجهی بر رفتار تریبولوژیک سطوح تماس داشته باشد. ایجاد شیارهایی بر سطح سیلندرها ، ایجاد شیار بر سطح تایر اتومبیل و حضور فرورفتگی های میلیمتری بر روی سطح توپ گلف نشان می دهد که بشر از سالها قبل اثر حضور بافت سطح بر رفتار تریبولوژیک مواد را شناخته است. با توجه به اهمیت بافت سطح دربهبود رفتار سایشی تحت شرایط روانکاری، در این پژوهش ابتدا به معرفی مکانیزم های بهبود ضریب اصطکاک و سایش در اثر بافت سطحی در شرایط روانکاری پرداخته و در ادامه اثر بافت سطح در شرایط مختلف از لحاظ بار اعمالی و سرعت لغزش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که حضور بافت در محدوده سرعت لغزش بالا و بار کم منجر به کاهش اصطکاک و سایش میشود و مکانیزم غالب این امر اثر هیدرودینامیک است. در محدوده سرعت لغزش و بار اعمالی متوسط مکانیزم غالب بهبود رفتار سایشی در اثر ایجاد بافت سطحی اثر روانکاری ثانویه است و در محدوده بار اعمالی زیاد و سرعت لغزشی کم، مطالعه اثر بافت سطحی نتایج متناقضی را به همراه داشته و هیچ نتیجه ثابتی در مورد اثر بافت سطحی در این محدوده ارائه نشده است.

 

 

بررسی بازده سلول های خورشیدی فوتوولتائیک آلی در دماهای پایین

علی محمودلو

گروه فیزیک دانشگاه فرهنگیان

چکیده

سلول های خورشیدی یا سلول های فتوولتائیک، ابزارهایی هستند که انرژی نورانی را جذب کرده و آن را تبدیل به جریان الکتریکی می کنند. امروزه در بیشتر کشور های توسعه یافته و در حال توسعه و در روزگاری که بحث محدودیت انرژی فسیلی، جوامع بشری را به فکر استفاده از منابع انرژی پاک مانند آب، باد و غیره انداخته است، خورشید به عنوان یک منبع انرژی بسیار گسترده و سلولهای خورشیدی به عنوان ابزارهایی برای بکار گیری و استفاده از این منبع لایزال انرژی مطرح می شوند. اکثر سلولهای خورشیدی ای که در دنیا به کار برده می شوند، از مواد معدنی مانند Si (سیلیکون) ساخته می شوند. ولی دلایلی از جمله هزینه ساخت بالا و فرایند دشوار ساخت سلولهای خورشیدی از مواد معدنی، دانشمندان را بر آن داشته است که توجهشان را به سمت مواد دیگری معطوف کنند که توانایی کاربرد در سلولهای خورشیدی را داشته و مشکلات مربوط سیلیکون را نداشته باشد. به نظر می رسد مواد آلی بهترین کاندیدا برای این منظور باشند. دراین مقاله عملکرد و بازده سلولهای خورشیدی فوتوولتائیک را در دماهای پایین(𝑇<300𝐾 ) را بررسی کرده ایم، به طوری که فرض شده است که نقص های الکترونی به طور مؤثر فریز می شوند و فقط تلفات بازده، ناشی از گسیل اشعه خواهد بود.

 

 

 

گروه نانو مواد

 

 

 

 

 

بررسی خواص اپتیکی ساختار فلز-عایق-فلز با حفره تشدیدگر

عبدالرسول قرائتی1 ، سیده فاطمه بحرینی*1

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول: fatemehbahrayny@gmail.com

کلید واژه: نانوفیلتر، نانوساختار، پلاسمونیک، ساختار فلز-عایق- فلز، موجبر.

چکیده

فیلترهای اپتیکی دارای پتانسیل کاربردی فراوانی در صنعت می باشند. بنابه تعریف، فیلترهای نوری به عنوان ساختارهایی در نظر گرفته میشوند که به صورت گزینشی، برخی از طول موجهای نور را عبور داده و یا در چنین طول موج هایی باعث جذب یا پراکندگی آن میشوند. در این مقاله ساختار فلز-عایق- فلز با حفره تشدیدگر شبیه سازی گردید. نتایج نشان می دهد که در ساختار نقره-هوا-نقره، عبور در توزیع میدان الکتریکی Eyنور فرودی تنها در طول موج هایی با قله های تشدید در 326 و 530 نانومتر مشاهده می گردد. با افزایش شعاع حفره تشدیدگر درون ساختار، به ازای هر ۱۰ نانومتر، قله های تشدید به سمت طول موج های مادون قرمز جابه جا می شوند.

 

 

شبیه سازی ساختار الکترونی مولیبدن دی سولفید تک لایه با استفاده از نرم افزار جی پاو و بررسی اثرات ناشی از استرین در ساختار انرژی

علی رضا رازقی زاده 1 و* ، وحدت رفیعی 2 و افسانه براتی 3

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور،ص.پ.3697-19395، تهران، ایران Razeghizadeh@yahoo.com

2 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور،ص.پ.3697-19395، تهران، ایران v.rafee@gmail.com

3 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور،ص.پ.3697-19395، تهران، ایران Anaderi89188918@gmail.com

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول: Razeghizadeh@pnu.ac.ir

كليد واژه: استرین، دی سولفور مولیبدن، شبیه سازی

چكيده

در این مطالعه با استفاده از نرم افزار GPAW که مبتنی بر پایتون است و محاسبات گستردهی ساختار الکترونی را انجام میدهد و همچنین نظریه تابعی چگالی به بررسی ساختار باند 2MoS تک لایه تحت تنشهای فشاری و کششی میپردازیم. اعمال تنش فشاری به 2MoS تک لایه که دارای شکاف باند مستقیم eV6/1 است، باعث پایین آمدن کمینه باند رسانش و بالا آمدن بیشینه باند ظرفیت و درنهایت به صفر رسیدن گاف انرژی و تغییر آن از مستقیم به غیر مستقیم میگردد و در نهایت سبب بروز خواص فلزی در 2MoS تک لایه میگردد. همچنین تنش کششی نیز سبب میشود گاف انرژی کاهش یابد و به گاف انرژی غیر مستقیم eV 2/0 در راستای K و نقطه ای بین K و𝛤 تبدیل گردد. که از این خاصیت میتوان در طراحی وسایل الکترونیکی بهره برد.

شو دنگ و همکاران و جی مین دنگ با استفاده از نظریه تابعی چگالی(DFT) و تقریب شیب تعمیم یافته GGA)) و فنگ و همکاران با استفاده از محاسبات GW نشان دادند که با افزایش فشار بر روی تک لایهی 2MoS سبب کاهش باند و انتقال از باند مستقیم به غیرمستقیم و از نیمرسانا به فلز میگردد.

 

 

 

تحلیل و شبیهسازی انتشار موج پلاسمون سطحی بر نانونوار گرافین نشانده شده بر زیرلایه ناهمسانگرد

علیرضا دولت‌آبادی

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آیتالله بروجردی، بروجرد

alireza.dolatabady@abru.ac.ir

كليد واژه: پلاسمون سطحی، گرافین، ناهمسانگرد، نانونوار، نیترید بور هگزاگونال.

چكيده

تاکنون بیشتر پژوهشها و بررسی‌ها پیرامون انتشار امواج پلاسمون سطحی بر نانو نوارهای گرافینی، مبتنی بر لایه‌های نشانده شده بر زیرلایههای همسانگرد بوده است. در این مقاله، ویژگیهای انتشار امواج پلاسمون سطحی، بر نانونوارهای گرافین نشانده شده بر زیرلایه ناهمسانگرد تک‌محوره به‌صورت تحلیلی و شبیه‌سازی بررسی میشود. یکی از چنین زیرلایههایی، نیترید بور هگزاگونال است که میتواند تلفات انتشار را در مقایسه با دیگر زیرلایه‌ها، بهمیزان قابل توجهی کاهش دهد.

 

 

 

بررسی خواص الکترونی نانونوارهای آرمچیر سیلیسن تحت اتم های ناخالصی

زهرا عباسی آزاد1، محمدصادق آخوندی خضرآباد1، علی اصغر شکری1و2

1گروه فیزیک،دانشگاه پیام نور، ص،پ. 3697-19395، تهران ، ایران(z.abasi1365@gmail.com)

2دانشکده فیزیک، دانشگاه علم وصنعت ایران،تهران ، ایران

آدرس رایانامه نویسنده مسئول  z.abasi1365@gmail.com

کلیدواژه: نظریه تابعی چگالی ،نانونوار آرمچیر سیلیسن، طیف عبوردهی الکترونی، نیم رسانای نوع n و p.

چکیده

با استفاده از نظریه تابعی چگالی ساختار نواری و طیف ترابرد الکترونی نانونوار آرمچیر سیلیسن (ASiNR)، را در حالتی که دو اتم ناخالصی Al و دو اتم ناخالصی P در مرکز نانونوار اعمال شده است، محاسبه و بررسی می کنیم. نانونوار آرمچیر سیلیسن یک نیم رسانای ذاتی بوده و بسته به نوع اتم های ناخالصی بکار رفته به نیم رسانای نوع n و p تبدیل می شود. نتایج محاسبات نشان می دهد که پنجره انرژی باز شده و پیک های متفاوتی در طیف ترابرد تحت ولتاژهای بایاس بکار رفته مشاهده می شود.

 

 

ترابرد حالت سطحی عایق های توپولوژیک 𝐁𝐢𝟐𝐒𝐞𝟑 و 𝐁𝐢𝟐𝐓𝐞𝟑 در حضور یک سد مغناطیسی

معصومه عربی خواه

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 19395-3697 تهران، ایران

آدرس رایانامه  m.arabikhah@gmail.com

كليد واژه: عایق های توپولوژیک، ترابرد الکتریکی، سد مغناطیسی

چكيده

پراکندگی الکترون های دیراک در روی سطح عایق های توپولوژیک تلورید بیسموت و سلنید بیسموت با مجاورت مغناطیسی، ولتاژ کنترل و اثرات وارپینگ شش ضلعی مطالعه شده است. نتایج بررسی ها بیانگر این است که جریان بار الکترونی روی سطح عایق توپولوژیکی یک سدی با جهت مغناطش قابل کنترل است و میدان مغناطیسی می تواند یک گاف نواری در نقطة دیراک باز کند که به جهت مغناطش بستگی دارد. در حضور اثرات وارپینگ شش ضلعی نشان داده ایم که با افزایش انرژی، ترابرد الکتریکی تلورید بیسموت در مقایسه با سلنید بیسموت بیشتر است. نتایج به دست آمده از این مطالعه با نتایجی که از پیش در این زمینه در اختیار است، همخوانی دارد.

 

 

 

سنتز نانوذرات فریت منیزیم-مس و بررسی طول موج جذب آنها در نسبت های مختلف

علیرضا میدانچی

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ص.پ. 3697-19395، تهران، ایران meidanchi@pnu.ac.ir

كليد واژه: فریت، طول موج جذب، نانوذره

چكيده

در سال های اخیر استفاده از نانو ذرات فریت بخاطر خواص فیزیکی و شیمیایی نحصر به فردشان به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته اند. نانوذرات فریت منیزیم-مس با نسبت های متفاوت به روش هیدروترمال سنتز گردیدند. ریخت شناسی نانوذرات بوسیله میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) بررسی شد که مشخص گردید سنتز به خوبی انجام گردیده است و اندازه ذرات در محدوده 20 تا 50 نانومتر قرار داشتند. نتایج حاصل از طیف مرئی-فرابنفش نشان دادند در نسبت های بالاتر مس نسبت به منیزیم، طول موج جذب دو قله در حدود 430 و 540 نانومتر که به ترتیب به انرژی باندگپ 2.88 و 2.30 الکترون ولت مربوط می شوند. در مقابل این هنگامی که نسبت منیزیم از مس بالاتر است تنها یک قله در حدود 470 نانومتر مشاهده گردید که به انرژی باندگپ 2.18 الکترون ولت مربوط می شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند برای نانوذرات فریت منیزیم-مس با افزایش نسیت منیزیم نسبت به مس انتقال قرمز در طول موج جذب رخ می دهد.

 

 

بررسی سلولهاي خورشیدی پلاسمونی در تابش عمودي و مايل

كرمانج وريا احمد1، عليرضا آهنگرزاده مارالاني1و*، سيما ضيغمي1

1 گروه فيزيك، واحد تبريز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبريز، ایران

* ahangarzadeh@iaut.ac.ir

کلیدواژه: پلاسمونی، خورشیدی، تابش، سلول

چکیده

در این پژوهش به بررسی نحوه عملکرد سلولهای خورشیدی در تابش مایل و عمودی میپردازیم. وجود نانوذرات Au منجر به افزایش دامنه میدان الکترومغناطیسی در نیمه هادی و در نتیجه افزایش پاسخ نوری جریان، در طیف وسیعی از طول موجها میشود که از طول موج رزونانس پلاریتون پلاسمون سطح نانوذرات به سمت بالا گسترش مییابد. در طول موجهای کوتاهتر، کاهش دامنه میدان الکترومغناطیسی و کاهش پاسخ مربوط به جریان نوری در نیمه هادی مشاهده میشود. شبیه سازیهای عددی نشان میدهد که این رفتارهای مختلف نتیجه تغییر فاز قطبی شدن نانوذرات در نزدیکی طول موج پلاریتون پلاسمون سطحی است که منجر به اثرات تداخلی در نیمه هادی میشود که با طول موج بسیار متفاوت است. این مشاهدات پیامدهای قابل توجهی برای بهینهسازی ساختار دستگاهها دارد که در آن رزونانس پلاریتون پلاسمون سطحی در نانوذرات فلزی برای مهندسی عملکرد آشکارسازهای نوری نیمه رسانا و دستگاههای مرتبط مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 

 

مدل سازی یک مدار الکتریکی با رویکرد مدل فضای حالت و سیستم های کنترل خطی

مهرآسا آیت اللهی1

m_ayatollahi@pnu.ac.ir 16361 ، تهران، ایران - 1 استادیار گروه ریاضی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 7964

m_ayatollahi@pnu.ac.ir : *آدرس رایانامه نویسنده مسئول

کلید واژه: سیستم کنترل خطی، مدل سازی، مدل فضای حالت

چکیده

معمولا مطالعه و بررسی قوانین حاکم بر طبیعت از طریق مدل سازی و با به عبارت دیگر بیان پدیده های علمی به صورت روابط ریاضی انجام می شود. اغلب پدیده های فیزیکی را می توان با استفاده از معادلات دیفرانسیل از مراتب مختلف توصیف نمود. این معادلات را می توان با تعریف متغیرهای مناسب در قالب مدل فضای حالت بیان کرد. این مدل، حل معادله و بررسی برخی ویژگیهای سیستم تحت مطالعه نظیر پایداری را سهولت می بخشد. در این مقاله با معرفی مدل فضای حالت، رابطه توصیف گر یک مدار الکتریکی را در قالب این مدل بیان می کنیم.

 

 

بررسی خواص الکترونی تک لایه Bi2Sn هیدروژنه در حضور ناکاملی تهیجا با استفاده از نظریه تابعی چگالی

سپیده جهانگیری1، محمدرضا بنام2، راحله پیلهور شهری3، افضل رقوی4

1 کارشناسی ارشد فیزیک پیام نور مشهد

 2عضو هیآت علمی پیام نور مشهد

 3عضو هیآت علمی پیام نور مشهد

4عضو هیآت علمی پیام نور مشهد

کلیدواژهها: تک لایه Bi2Sn-2H، نظریه تابعی چگالی، خواص الکترونی

چکیده

 در این مطالعه خواص الکترونی تک لایه Bi2Sn هیدروژنه، با استفاده از نظریه تابعی چگالی،DFT، و تقریب شیب تعمیم یافته (GGA) برای پتانسیل تبادل و همبستگی محاسبات انجام شد. محاسبات الکترونی شبکه کامل، نیمرسانایی با گاف مستقیم نواری 1.34 eV را نشان میدهد که در حضور ناکاملی تهیجا، تک لایه خاصیت فلزی پیدا میکند. بررسی نمودار چگالی حالتها (DOS)، نشان میدهد بیشترین چگالی نزدیک سطح فرمی در شبکه کامل مربوط به اوربیتالهای 6p-Bi بوده است که در حضور ناکاملی تهیجا و تبدیل نیمههادی به فلز، این سهم همچنان برقرار است. نتایج این تحقیق میتواند در بهبود کیفیت قطعات و ادوات الکترونیکی بر پایه لایههای نازک Bi2Sn مورد استفاده قرار بگیرد.

 

تابع هبستگي مرتبه دوم فوتون در سيستم اتمي سه ترازي نوع

 

       نوشین داداش زاده گرگری

      عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارس

      noushindadashzadeh@yahoo.com

dadashzadeh@aras.iau.ir

كليد واژه: تابع همبستگي ،گسيل خودبخود

چكيده

تابع همبستگی مرتبه دوم حاصل از گسيل خودبخود يک سيستم اتمی سه ترازی از نوعمحاسبه می شود. نتايج بدست آمده نشان می دهد که تابع همبستگی مرتبه دوم نه تنها بستگی به پارامترهای اتمی نظير فرکانس رابی ميدانهای محرک و ناميزانی دارد، بلكه بستگي به اختلاف زماني اعمال ميدان هاي محرك دارد.

 

 

مدل سازی بلور فوتونیک یک بعدی به روش FDTD

       نوشین داداش زاده گرگری

     عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارس

 noushindadashzadeh@yahoo.com

dadashzadeh@aras.iau.ir

كليد واژه: کریستال فوتونی، روش تفاضل محدود در حوزه فضا زمان

 

چكيده

در سال‌های اخیر، بسیاری از محققان علاقه خود را به تولید یک تراشه نوری فشرده با کارایی بالا نشان داده‌اند که کاربردهای مخابراتی مفیدی دارند. یکی از کاربردهای کریستالی فوتونیکی تکنولوژی فیلمهای نازک به عنوان وسائل اپتیکی است که فاکتورهای باکیفیت را در حجم کوچک نشان می‌دهند در این مقاله، از حفره‌های بلور فوتون با استفاده از روش تفاضل محدود در حوزه فضا زمان (FDTD) مدل‌سازی کرده‌ایم.

بررسی تاثیر ضخامت بر ساختار فازی و کسر وزنی فازهای آناتاز و بروکیت لایه نازک 2TiO

عاطفه طاهرنیا

گروه ریاضی و فیزیک، واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی، ملایر، ایران

atefeh_t2001@yahoo.com

كليد واژه: ساختار فازی، کسر وزنی، لایه نازک دی اکسید تیتانیوم

چكيده

در این تحقیق، لایههای نازک دی اکسید تیتانیوم (TiO2) با ضخامتهای مختلف به روش سل – ژل بر روی بستر شیشهای لایه نشانی شدند. اثر ضخامت لایه نازک بر ساختار فازی TiO2 مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت. در ادامه اندازه دانه بلوری و کسر وزنی فازهای موجود، آناتاز و بروکیت، محاسبه شد. قبل از عملیات حرارتی، الگوی XRD نشان دهنده ساختار بیشکل لایههای نازک میباشد. پس از فرآیند بازپخت در دمای °C600 قلههای پراشی در الگوی XRD آنها مشاهده شد که نشانه بلوری شدن لایهها است. الگوهای XRD فاز آناتاز را در ساختار لایههای نازک نشان دادند. علاوه بر این، با افزایش ضخامت لایه نازک، پیکهایی مشاهده شد که به فاز بروکیت تعلق دارند. نتایج نشان دادند با افزایش ضخامت لایهها اندازه دانه وکسروزنی فاز بروکیت افزایش یافته است. بروکیت فاز نادری است که به سختی به دست میآید و برای کاربردهای فوتوکاتالیستی مناسب است.

 

 

مروری بر کاربردهای مورد پژوهش دی اکسید تیتانیوم در پزشکی

عاطفه طاهرنیا

گروه ریاضی و فیزیک، واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی، ملایر، ایران atefeh_t2001@yahoo.com

كليد واژه: دی اکسید تیتانیوم، فوتو کاتالیزور، کاربردهای پزشکی

چكيده

دی اکسید تیتانیوم (2TiO) به علت غیرسمی بودن، جذب نوری قوی، هزینه کم و پایداری شیمیایی بالا یکی از مهمترین گزینههای مورد استفاده در سلولهای فتوولتائیک، فوتوکاتالیزور و غیره است. با توجه به خاصیت فوتوکاتالیسیتی آن، 2TiO برانگیخته شده توسط نور میتواند در نابودسازی سلولهای سرطانی موثر باشد و همچنین میتواند به عنوان اندونوکلئاز اسید نوکلئیک، که برای مهندسی ژنتیک اهمیت حیاتی دارد، استفاده شود. علاوه بر این، زمانی که آلاینده مناسب به 2TiO اضافه شود میتواند گزینه مناسبی برای تصویربرداری سلولی، آنالیز بیولوژیکی و تحویل دارو باشد.

 

 

بررسی تأثیر اندازه و درصد وزنی نانواکسید روی در کربن فعال بهمنظور تصفیه پسابهای صنعتی

علیرضا رازقیزاده1*، عیسی نویری2، هنا عباسی3

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور،ص.پ.3697-19395، تهران، ایران Razeghizadeh@pnu.ac.ir

2 گروه مهندسی شیمی، دانشگاه پیام نور،ص.پ.3697-19395، تهران، ایران E.novieri@gmail.com

3 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ص.پ.3697-19395، تهران، ایران honaazhar.abbasi@gmail.com

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول Razeghizadeh@pnu.ac.ir

كليدواژه: نانوذرات، اکسید روی، کربن فعال، تصفیه پسابهای صنعتی.

چكيده

تولید روزانه مقادیر عظیمی پساب صنعتی، شامل صدها ترکیب شیمیایی و تخلیه آنها به محیطزیست، مخصوصاً در آبهای جاری، معضلات بسیاری برای جوامع بشری به وجود آورده است. عمدتاً در مراکز تصفیه پسابهای صنعتی از کربن فعال استفاده میشود و در پژوهش حاضر بهمنظور تصفیه پسابهای صنعتی حاوی نفت و آلایندههای نفتی، علاوه بر استفاده از کربن فعال از نانو ذرات اکسید روی با نسبتهای مختلف، در pH و زمان متغیر، استفاده شد. بررسی عملکرد نانوذرات اکسید روی در pHهای مختلف نشان داد که pH بهینه برای جذب حداکثری هیدروکربن از آب برابر 6 است. در این pH میزان حذف هیدروکربن از آب توسط نانو اکسید روی نسبت به تغییرات زمان نشان داد، در کمتر از 25 دقیقه به ظرفیت اشباع خود میرسد. تغییرات غلظتی نانوجاذب در جذب هیدروکربن از آب در زمان و pH ثابت نشان داد، با افزایش غلظت نانوجاذب عملکرد جذب بهبود مییابد. لذا میتوان نتیجه گرفت که نانو ذرات با افزایش سطح پیوند پلیمری، در کنار کربن فعال، کارایی و راندمان خوبی در جذب ذرات هیدروکربن از آب دارند.

 

 

 

مطالعۀ ابتدا به ساکن گرافن تک لایه به عنوان سنسور الکترونیکی و اپتیکی برای جذب اتمهای ردیف دوم جدول تناوبی

مریم گودرزی

گروه فیزیک، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران، Maryam_goudarzi@yahoo.com

كليد واژه: خواص الکترونی و اپتیکی، گرافن تک لایه، نظریه تابعی چگالی (DFT)

چكيده

در این مقاله خواص الکترونیکی و اپتیکی گرافن با جذب اتمهای B،N ، O وF با استفاده از محاسبات ابتدا به ساکن بررسی شده است. در اثر جدب اتمهای ذکر شده روی گرافن، اعوجاج لایۀ گرافن قابل ملاحظه است و باعث تغییر هیبریداسیون آن از 2sp به 3sp میشود. همچنین مشخص شد که گرافن با جذب اتم B به نیم رسانای نوع n و با جذب اتمهای F و O به نیمه رسانای نوع p تبدیل میشود در حالیکه با جذب اتم N روی گرافن، این لایه خواص فلزی از خود نشان میدهد. همچنین با جذب اتم N، لایۀ گرافن مغناطیسی میشود در صورتیکه برای بقیۀ اتمها اینچنین نیست. طیف جذب اپتیکی لایۀ گرافن در حالتهای قطبش نور موازی صفحه (𝐸⊥𝑐)، و عمود بر صفحه (𝐸‖𝑐) و زاویۀ 45 درجه نسبت به لایۀ گرافن محاسبه شده است و نتایج برای جذب اتمهای مختلف با یکدیگر مقایسه شدهاند. مشاهده شد که در حالت (𝐸⊥𝑐) لایۀ گرافن به یک سنسور اپتیکی برای تشخیص اتم F و در حالت (𝐸‖𝑐) به یک سنسور اپتیکی برای تشخیص اتم B در محیط تبدیل میشود.

 

 

بررسی ابتدا به ساکن تغییر خواص الکترونی و اپتیکی گرافن تک لایه براثر آلاییدن با اتمهای ردیف دوم جدول تناوبی و گرافن همراه با یک تهیجا

مریم گودرزی

گروه فیزیک، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران، Maryam_goudarzi@yahoo.com

کلید واژه: خواص الکترونی و اپتیکی، جذب اتم، گرافن تک لایه

چكيده

در این پژوهش خواص اپتیکی و الکترونی گرافن با یک تهیجا و گرافن آلاییده با اتمهای B، N ، O و F با استفاده از نظریه تابعی چگالی (DFT) مورد بررسی قرار گرفته است. یافتهها نشان میدهد که گرافن آلاییده با B یک نیم رسانای نوع p و گرافن آلاییده با اتمهای N ، O و F و گرافن همراه با یک تهی جا نیم رسانای نوع n هستند. خواص اپتیکی برای هر دو حالت میدان موازی با صفحه (E⊥c) و میدان عمود بر صفحه ((E‖c بررسی شد که مشاهدات نشان دهندة این است که با افزایش تعداد الکترونهای وارد شده به ابرسلول میزان جذب سیستم کاهش مییابد و پیکهای جذب به سمت انرژیهای بیشتر جابجا میشوند(جابجایی آبی(

 

 

بررسی خواص فوتوکاتالیستی نانومیلههای اکسید روی سنتز شده به روش هیدروترمال

نجمه مصطفی پور*1، عبدالرسول قرائتی1

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول: Najmeh.mostafapoor1358@gmail.com

کلید واژه: نانوساختار، نانومیله، اکسید روی، هیدروترمال، فوتوکاتالیست.

چکیده

نانومیلههای اکسید روی به دلیل خواص منحصر به فرد آنها و عملکرد قابل توجه در الکترونیک، اپتیک و فوتونیک به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفتهاند. اخیراً، کاربردهای فوتوکاتالیستی نانومیلههای اکسید روی در کاربردهای حفاظت از محیط زیست به ویژه در زدودن آلودگی آب افزایش یافته است. بنابراین در این کار پژوهشی، نانومیلههای اکسید روی به روش هیدروترمال سنتز گردید و ویژگیهای مورفولوژی، ساختاری و فوتوکاتالیستی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که نانومیلههای سنتز شده اکسید روی، با توجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی دارای ابعاد زیر 50 نانومتر در سطح مقطع لوله بوده و مطابق الگوی پراش پرتو ایکس، خلوص نمونه سنتز شده به دلیل عدم وجود هر قلهای از ناخالصی مورد تأیید میباشد. همچنین با توجه به نمودار جذب اپتیکی متیلن بلو و درصد تخریب آن با افزایش زمان پرتو دهی با پرتو ماورای بنفش، بازدهی فوتوکاتالیستی افزایش مییابد.

 

 

بررسی خواص اپتیکی نانوذرات فریت کبالت پوشیده شده روی ورقه های اکسید گرافن

علیرضا میدانچی

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ص.پ. 3697-19395، تهران، ایران meidanchi@pnu.ac.ir

كليد واژه: فریت، گرافن، نانوذره

چكيده

نانوکربن های مبتنی بر گرافن، با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی فوق العاده ایی که دارند به عنوان یکی از جذاب ترین مواد مورد توجه قرار گرفته اند.. در این مطالعه، نانوذرات فریت کبالت بر روی ورق های اکسید گرافن برای تشکیل نانوکامپوزیت های فلزی @rGO4O2CoFe با محتویات مختلف rGO (0 ، 10 ، 25 و 40 درصد وزنی) با یک روش تک مرحله ای سنتز شده اند. ریخت شناسی نانوذرات @rGO4O2CoFe بوسیله تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری و خواص اپتیکی آن بوسیله طیف سنجی فرابنفش-مرئی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در سنتز انجام شده اندازه نانوذرات 4O2CoFe پوشیده شده بر روی محتویات مختلف rGO به طور موفق آمیزی زیر 10 نانومتر بدست آمد.طیف جذب نوری GO قله تیزی را در طول موج حدود 233 نانومتر نشان داد. پس از اتصال GO با 4O2CoFe و تشکیل @rGO4O2CoFe، دو ناحیه جذب اصلی ظاهر شد، اولین مورد در محدوده 200 تا 350 نانومتر و دومی در محدوده 350 تا 800 نانومتر، که به ترتیب به جذب ذاتی GO و 4O2CoFe مربوط می شوند. نتایج نشان دادند یک انتقال آبی در طول موج جذب که به علت حضور گرافن است اتفاق افتاده است.

 

 

ساخت سلول خورشیدی پلیمری وارون با لایۀ عبوردهندۀ الکترون نانومیلههای اکسید روی

2شوشتری، مرتضی؛ زرگر 1نادری، معصومه

گروه فیزیک، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران *1

اهواز، ایران گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه شهيد چمران،1 2

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : naderi.masomeh@yahoo.com

کلمات وازه: ، روش آبیحرارتی، سلولهای خورشیدی پلیمری، عبور اپتیکی، نانومیلههای اکسید روی.

چكيده

در این پژوهش، نانومیلههای عمودی اکسید روی (ZnO) با غلظت Mm 50 توسط روش آبیحرارتی بر روی زیر لایۀ ایندیم تین اکساید (ITO)، رشد داده شدند. ساختار و عبور اپتیکی نانومیلههای اکسید روی رشد داده شده، توسط آنالیز پراش پرتوی ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی گسیل میدان (FESEM) و طیفسنجی UV-vis مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آنالیز پراش پرتوی ایکس نشان داد که نانومیلهها دارای ساختار بلوری ورتسایت هگزاگونال هستند. تصاویر FESEM بهصورت واضح نشان دادند که نانومیلههای اکسید روی بر روی زیر لایۀITO رشد کردهاند. متوسط عبور اپتیکی برای نانومیلههای اکسید روی با غلظت محلول mM 50، 78% بهدست آمد سلول خورشیدی پلیمری وارون با ساختار HT:PCBM /Ag3nanorods / P ITO/ZnO ساخته شد سلول خورشیدی پلیمری وارون با نانومیلههای اکسید روی راندمان 16/1% را نشان داد.

 

 

 

بررسی پوشش های ضد انعکاس چند لایه ای در سلول های خورشیدی

به رهه م جمعه فتاح 1 ، سیما ضیغمی 1و* و علیرضا آهنگرزاده مارالانی1

1 گروه فیزیک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

zeighami@iaut.ac.ir

كليد واژه: پوشش چند لایه، سلول خورشیدی، ضد انعکاس

چكيده

در این تحقیق، ما یک مدل شبیه سازی براساس نظریه ماتریس انتقال تداخل نوری برای بهینهسازی پوششهای ضد انعکاس چندلایه در سلول های خورشیدی ناهمگون PSS/c-Si ارائه می کنیم. هدف از بررسی طراحی پوششهای ضد انعکاس چندلایه (ARC) بر روی سلول خورشیدی به حداقل رساندن بازتاب کلی در آنها میباشد. با استفاده از کدنویسی و شبیهسازی، مقادیر بازتاب نوری را برای پوششهای تکلایه و دو لایه با پایه c-Si تعیین نمودیم. مقدار بازتابش را با استفاده از موادی با ضریب شکستهای مختلف در طیف طول موج مرئی برای ARCها محاسبه نمودیم. نتایج ما نشان داد که لایههای پوشش ضد انعکاس روی سلولهای خورشیدی که در این تحقیق شبیهسازی شد، با کاهش انعکاس میتوانند برای پوششهای نوری سلولهای خورشیدی ناهمگون PEDOT:PSS/c-Si به عنوان مواد ARC مورد استفاده قرار گیرند.

 

 

 

 

 

گروه لیزر، پلاسما، اتمی و مولکولی

 

 

بررسی تغییرات طیف عبور در بلور فوتونی مگنتو اپتیکی دو بعدی با نقص خطی مرکزی

عبدالرسول قرائتی1، نجمه عباسی تل گری2

1و2 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697-19395 تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : najmeabbasi@yahoo.com

كليد واژه: بلور فوتونی مگنتو اپتیکی، طیف عبور، نقص خطی

چكيده

طیف عبور بلور فوتونی مگنتو اپتیکی دو بعدی بدون نقص و با نقصهای مختلف با استفاده از روش گسترش موج تخت مورد بررسی قرار گرفته است. محاسبات نشان میدهد که با ایجاد نقص در مرکز ساختار، امواج الکترومغناطیسی میتواند در نوار گاف فوتونی منتشر شود. طیف عبور خطاهای مختلف انجام شده و با هم مقایسه میشود. محاسبات نشان میدهد که افزایش عرض نقص منجر به افزایش عرض نوار گاف میشود. با اعمال نقص مناسب، مدهای عبور در فاصله نوار گاف را میتوان درطول موجهای مختلف کنترل کرد.

 

 

نقش زمان تاخیر در اندرکنش لیزرهای دوپالسی با نانوخوشه های آرگون

حسین غفوریان 1، حبیب خلیل پور2 و سارا محمدی بیلانکوهی*

1 استادیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایران

2 دانشیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایران

3 مربی گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : sara.bilankohi@gmail.com

كليد واژه: الکترونهای داغ، خوشه های آرگون، اندرکنش لیزر-خوشه

چكيده

در این مقاله اندرکنش پالس های لیزری فوق کوتاه (فمتو ثانیه) دوپالسی با خوشه های اتمی گاز آرگون بررسی شده است. برهمکنش پالس لیزری با خوشه موجب گرم شدن خوشه و پدیده های فیزیکی دیگری بسته به نوع لیزر و نوع خوشه ایجاد می نماید. شبیه سازی این اندرکنش با استفاده از روشهای عددی در مدل نانو پلاسما انجام شده و خوشه به عنوان یک توپ پلاسمایی در ابعاد نانو در نظر گرفته شده است. زمان تاخیر لیزرهای دوپالسی یکی از پارامترهای مهم در این نوع از اندرکنشهاست. تحولات زمانی میدان داخلی لیزر و دمای الکترونها برای لیزرهای تک پالسی و دوپالسی، و لیزرهای دوپالسی با زمان تاخیر متفاوت مورد بررسی قرار گرفت و زمان تاخیر مناسب برای دستیابی به الکترونهای پرانرژی بدست آمد.

 

 

ساختار موج آکوستیکی در پلاسماهای جفت-یون در حضور یک نیروی خارجی نوسانی

مصطفی مهدی پور1*

1 گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : mehdipoor.m59@gmail.com

كليد واژه: : امواج الکتروستاتیکی، پلاسماهای جفت، رفتار دینامیکی، معادله K-dV

چكيده

در این پژوهش، پلاسمای جفت-یون غیر مغناطیسی را در نظر گرفته و رفتار امواج الکتروستاتیک در آن مطالعه شده است. با بکار بردن روش اختلال کاهشی، معادله غیرخطیK-dV تعیینشده است. جوابهای سالیتونی این معادله تعیین و رفتار دینامیکی پلاسمای حاضر در حضور یک نیروی خارجی نوسانی بررسیشده است. مشاهدهشده است که نسبت دمای یونهای منفی به مثبت تأثیر بسزایی بر روی ساختار امواج دارد. علاوه براین، دامنه و فرکانس نیروی خارجی نیز در کنترل امواج سهم ویژهای دارند.

 

 

تخریب آلاینده های مقاوم آنتی بیوتیک در فاضلاب توسط پلاسمای سرد اتمسفری

رضا آهویی1 شیرین پورقلی2

1دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم پایه، رشته مهندسی پلاسما،دانشگاه صنعتی سهند (ahouei.reza.ilam@gmail.com)

2فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته فیزیک اتمی مولکولی-پلاسما، دانشکده فیزیک، دانشگاه سراسری تبریز

(Shirin.pourgholi@yahoo.com)

واژگان کلیدی: پلاسمای سرد اتمسفری، پلاسماجت، تخریب آنتیبیوتیک.

چکیده

هر ساله مقدار قابل توجهی فاضلاب و پساب از صنایعی همچون نساجی، کاغذ، مواد رنگی و پلاستیک تولید می شود. در اين مقاله، از پلاسماي DBD بهبود يافته به منظور حذف مؤثر آنتي بيوتيك سولفاسالازین به عنوان يك آلاينده نوظهور، استفاده شده است. در اين پروژه مقدار5mlgr از آنتی بیوتیک سولفاسالازین در 0.5لیتر آب مخلوط شده و به مدت زمان 60 دقیقه تحت تأثير پلاسماي DBDبا شرايط فيزيكي متغیر در فشار ثابت قرار گرفت. راندمان حذف در شرايط فيزيكي متغییر بعد از مدت زمان مذكور، حذف 80% و 90% آنتی بیوتیک سولفاسالازین موجود در آب میباشد.

 

 

بررسی پدیده عبور فوق العاده نور از صفحه لایه نازک دارای روزنه با ابعاد نانومتری

نسیم احمدپور مبارکه*1 ، قاسم فروزانی1

1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697-19395 تهران، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول: nasimahmadpour989@gmail.com

کلید واژه: عبور فوق العاده نور، لایه نازک فلزی، پلاسمون سطحی، امواج الکترومغناطیسی.

چکیده

تجمیع و فشرده کردن امواج الکترومغناطیسی مثل نور مرئی یا مادون قرمز در حجم هایی با ابعاد نانو، همواره به عنوان موضوعی با اهمیت در صنعت اپتیک مطرح بوده است. یکی از روش های فشرده سازی نوری استفاده از روزنه های تعبیه شده در صفحه لایه نازک فلزی با ابعاد کوچکتر از طول موج نور فرودی می باشد که هنگام عبور موج الکترومغناطیسی از آن پدیده ای موسوم به عبور فوق العاده نور رخ میدهد. در این پدیده، مهمترین نکته ای که بایستی به آن اشاره نمود تشدید برهمکنش فوتون های فرودی بر سطح لایه نازک فلزی با پلاسمون های سطحی است. در این کار پژوهشی، ساختار لایه نازک با روزنه هایی در ابعاد 60 نانومتر طراحی گردیده و ویژگی عبور اپتیکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که با افزایش طول موج از شدت عبور میدانهای الکترومغناطیسی کاسته می شود.

 

 

تاثیر میدان مغناطیسی بر ساختار نوار گاف در بلور دو بعدی فوتونی پلاسمایی مغناطیده

عبدالرسول قرائتی، فریبا اسماعیلی

1 دانشگاه پیام نور. (Agharaati@pnu.ac.ir)

2 دانشگاه پیام نور (F.Esmaeili80@yahoo.com)

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول: f.Esmaeili80@yahoo.com

 

کلید واژه: نوار گاف، بلور فوتونی پلاسمایی، ساختار شبکه.

چکیده

در این مقاله، ساختار نوار گاف در بلور دو بعدی فوتونی پلاسمایی مغناطیده برای دو شبکه لانه زنبوری و مربعی بررسی شده است. انتشار مود TE امواج الکترومغناطیسی به روش بسط موج تخت صورت گرفته است. میدان مغناطیسی خارجی که بلور در آن قرار گرفته است، عامل مهمی در ایجاد نوارهای گاف می باشد. افزایش میدان مغناطیسی منجر به ایجاد نوارهای گاف بیشتر و در محدوده ی فرکانسی بالاتر می شود. ساختار شبکه عامل دیگری در ایجاد نوارگاهای گاف می باشد. ساختار لانه زنبوری می تواند در فرکانس پایین نیز نوار گاف ایجاد کند.

 

 

 

معیار غلاف بوهم تعمیم یافته در پلاسماهای چندمؤلفه‌ای برخوردی

رعنا الهیاریزاده، امیرمحمد احدی*، داود افشار

گروه فیزیک، دانشکدۀ علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول  _a@scu.ac.irAhadi

كليد واژه: غلاف، پلاسمای غباری، برخورد

چكيده

غلافها بعنوان یکی از ساختارهای اساسی در پلاسماها شناخته می شوند. این ساختارغیرخطی نقش مهمی در کاربردهای پلاسما و تعیین ویژگیهای پلاسماها برعهده دارد. ازاینرو مطالعۀ شرایط غلاف وکنترل پارامترهای موثر غلاف از موضوعات تحقیقاتی بسیار مهم در فیزیک پلاسما محسوب میشوند. در این تحقیق، معیار غلاف بوهم در یک پلاسمای غباری شامل الکترونهای گرمایی، یونهای سرد، ذرات غبار سرد و یک باریکۀ الکترونی مورد بررسی قرار میگیرد. مشاهده میشود باریکۀ الکترونی بطور موثری پتانسیل غلاف را کنترل میکند. علاوه بر این، پتانسیل غلاف با افزایش برخوردهای بین ذرهای، افزایش مییابد که درنتیجه آن حداقل سرعت یونی برای ورود به غلاف نیز، بالا میرود.

 

 

 

بررسی فشار هیدرودینامیکی الکترونهای حاصل از اندرکنش لیزر فمتوثانیه با نانو خوشه های آرگون و نئون

حبیب خلیل پور1و*، حسین غفوریان2

1 دانشیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایران h_khalilpour@pnu.ac.ir

2 استادیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایرانhghaforyan@yahoo.com

كليد واژه: لیزر فمتوثانیه، مدل نانو پلاسما، نانوخوشه

چكيده

اندرکنش لیزرهای پرتوان فمتوثانیه با نانوخوشه های اتمی گازهای آرگون و نئون با استفاده از مدل نانو پلاسما شبیه سازی شده است. تاثیر نوع نانوخوشه (آرگون و نئون) بر فشار هیدرودینامیکی الکترونها یررسی می شود. نتایج شبیه سازی نشان می دهد چگالی(دمای) الکترونهای تولید شده برای گاز نئون کمتر(بیشتر) از نانوخوشه های آرگون است. همچنین فشار هبدرودینامیکی برای گاز آرگون بیشتر از نانوخوشه نئون است.

 

 

 

تاثیر شکل اولیه پالس لیزری بر فشار هیدرودینامیکی الکترونهای حاصل از اندرکنش لیزر فمتوثانیه با نانو خوشه های آرگون

حبیب خلیل پور1و*، حسین غفوریان2

1 دانشیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایران h_khalilpour@pnu.ac.ir

2 استادیار گروه فیزیک دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی3697 -19395 تهران، ایرانhghaforyan@yahoo.com

كليد واژه: لیزر فمتوثانیه، مدل نانو پلاسما، نانوخوشه

چكيده

با در نظر گرفتن پالس لیزری به شکل سوپرگوسی ، اندرکنش لیزر فمتو ثانیه با نانوخوشه های آرگون شبیه سازی می شود. شکل این پالس وابسته به مقدار انتخابی n است. فشار هیدرودینامیکی برای مقادیر مختلف n را بدست آورده و با همدیگر مقایسه می شوند. نشان داده می شود با افزایش مقدار n فشار هیدرو دینامیکی الکترونها نیز افزایش می یابد.

 

 

بلور فوتونی یک بعدی مبتنی بر گرافن آلاییده به پلیمر PEDOT:PSS

عبدالرسول قرائتی1، مرضیه رنجبر 2

1 دانشکده فیزیک، دانشگاه پیام نور agharaati@pnu.ac.ir

2 دانشکده فیزیک، دانشگاه پیام نور MarziehRanjbar2020@yahoo.com

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : MarziehRanjbar2020@yahoo.com

كليد واژه: بلور فوتونی، پلیمر، گرافن

چكيده

در این مقاله یک بلور فوتونی یک بعدی با یک لایه نقص پلیمری که لایههای گرافن بین تمام لایهها قرار گرفته است را در نظر گرفته، لایه نقص، پلیمر پلی استارین سولفونات PEDOT:PSS آلاییده شده به دیمتیل سولفوکساید است که گذردهی الکتریکی آن به صورت تابعی از مدل درود-اسمیت محاسبه شده است. سپس تاثیر تغییرات پتانسیل شیمیایی گرافن و زاویه فرودی موج الکتریکی عرضی TE بر روی تنظیم پذیری مد نقص مورد بررسی قرار داده میشود. افزایش پتانسیل شیمیایی گرافن و همچنین زاویه فرودی باعث جابجایی مد نقص به سمت فرکانسهای بالاتر میشود. ساختار پیشنهادی میتواند در طراحی فیلترهای تراهرتز مورد استفاده قرار گیرد.

 

 

مقایسه ناسازگاری فاصله تریس با درهمتنیدگی کوانتومی برای دو کیوبیت ابررسانا

حسین رنگانی جهرمی1و*، فریبا عابدی صوفیانی2 و مهدی امنیت طلب2

1 گروه فيزيك، دانشکده علوم پایه، دانشگاه جهرم، جهرم

2 گروه فيزيك، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ارومیه، ارومیه

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول h.ranganijahromi@jahromu.ac.ir

كليد واژه: کیوبیت، ناسازگاری کوانتومی هندسی، درهمتنیدگی

چكيده

پردازش اطلاعات کوانتومی با استفاده از کیوبیت های ابررسانا در سال های اخیر پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته است. در این مقاله یک مدار ابررسانای دو کیوبیتی را در نظر می گیریم که در معرض اثرات ناهمدوسی ناشی از اندرکنش سیستم با محیط می باشد. ناسازگاری فاصله تریس، که معیاری از همبستگی های کوانتومی در سیستم می باشد، را محاسبه و رفتار آن را با درهمتنیدگی کوانتومی بین دو کیوبیت مقایسه خواهیم نمود. نتایج مستخرج بیانگر آن است که ارتباط نزدیکی بین رفتارهای کیفی این دو معیار وجود دارد. به ویژه، هر دو تحت شرایط معینی با شدت یافتن کوپل شدگی بین کیوبیت ها قابل افزایش می باشند که منجر به بهبود ارتباطات کوانتومی بر پایه کیوبیت های ابررسانا می شود.

 

 

تزریق الکترون در شتابدهی مستقیم توسط یک میدان لیزری گاوسی در حضور میدان الکتریکی اضافی

زهرا طهماسب پور کریمی ، محمد قربانعلیلو

دانشکده فيزيك دانشگاه شهید بهشتی تهران

z.tahmasbpoor@gmail.com

كليد واژه: کانال پلاسما ، تزریق الکترون ، میدان الکتریکی اضافی

چكيده

در این مقاله نشان داده شده است که الکترون تزریق شده به پرتو لیزر گاوسی تحت تأثیر یک میدان الکتریکی اضافی قرار می گیرد و سبب شتاب الکترون در کانال یونی می شود . زاویه تزریق الکترون شرایط اولیه انتشار الکترون در کانال را تعیین می کند و برآستانه افزایش انرژی الکترون تاثیر می گذارد. وجود میدان الکتریکی سبب کاهش وافازی بین الکترون و پرتولیزر میشود برای قرار گرفتن الکترون در يك مسير پرانرژی، ميدان الکتريکی اضافی بايد از لحاظ جهت و مکان اعمال به طور مناسب طراحی شود. چنین تزریق الکترون بهینه شده با میدان الکتریکی اضافی ، گرادیان شتاب و انرژی الکترون را به حداکثر میرساند.

 

 

اثر جریان موضعی پلاسما بر ناپایداری پلاسموئیدی

حسین لطفی1و*، محبوب حسینپور1

1 دانشکده فیزیک، دانشگاه تبریز

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : h.lotfi@Tabrizu.ac.ir

كليد واژه: بازاتصالی مغناطیسی، شبیهسازی مگنتوهیدرودینامیکی، ناپایداری پلاسموئیدی.

چكيده

با استفاده از شبیهسازیهای دو بعدی مگنتوهیدرودینامیک، اثر دامنه سرعت جریان پلاسما در محل بازاتصالی مغناطیسی در دامنة گستردهای از مرتبه سرعتهای زیرآلفونی تا سوپر آلفونی بر ناپایداری پلاسموئیدی در یک پلاسمای تراکمپذیر تحقیق شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد که با افزایش دامنه سرعت جریان موضعی نرخ بازاتصالی مغناطیسی کاهش یافته و در سرعتهای بزرگتر از سرعت آلفونی نرخ بازاتصالی صفر است. نرخ رشد خطی ناپایداری پلاسموئیدی نیز با افزایش دامنه سرعت جریان موضعی کاهش یافته است.

 

 

بررسی اثر نقاط استثنائی در محل نقص یک شبکه فوتونی یک بعدی با تقارن پاریته-زمان

علی محمدپور*، جمال بروستانی و علی سلطانی والا

دانشکده فیزیک دانشگاه تبریز

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : a.m.pour@tabrizu.ac.ir

كليد واژه: بس لایه ای، بدون انعکاس، پاریته-زمان

چكيده

مطالعه درخصوص سیستم های اپتیکی با تقارن پاریته-زمان، مرتبط با لایه ها یا فیلم هایی می باشند که به صورت بهره و اتلاف به طور متناوب، تحت عنوان یک سیستم بس لایه ای در کنار هم قرار می گیرند. در این مقاله قصد داریم یک سیستم بس لایه ای با ضریب شکست های مختلف را در نظر بگیریم و تأثیر ساختار و پیکربندی و پارامترهای مرتبط با مواد تشکیل دهنده ساختار، با دو بلور فوتونی یک بُعدی با تقارن پاریته-زمان را روی خواص فیزیکی شمرده شده، از جمله شرایط بدون انعکاس بودن تک سویه و دوسویه را در حالتی که نقص در ساختار داریم، مورد مطالعه قرار دهیم. با استفاده از روش ماتریس انتقال و محاسبه طیف مربوط به فاز بازتاب های روبه جلو و روبه عقب، موقعیت نقاط استثنائی را شناسایی کرده و رفتار آن ها را نسبت به تغییرات فرکانس نرمالیزه و تغییرات قسمت موهومی شاخص شکست مورد بررسی قرار دهیم.

 

 

خواص امواج یون-صوتی سالیتونی و نوسانی در پلاسماهای غیرماکسولی با یونهای منفی

مصطفی مهدی پور1*

1 گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول   mehdipoor.m59@gmail.com

كليد واژه: امواج غیرخطی، پلاسماهای غیرماکسولی، یون های منفی

چكيده

ساختار امواج غیرخطی سالیتونی و نوسانی در یک پلاسمای بدون برخوردی شامل یونهای مثبت و منفی و الکترونهای غیرماکسولی (با توزیع کاپا) بررسیشده است. با به کار بردن آنالیز اختلال کاهشی، معادله غیرخطی حاکم براین امواج تعیینشده است. شرایط وجود امواج سالیتونی و نوسانی مطالعه شده و مشاهده میشود که امواجی با دامنه مثبت و منفی قابلیت انتشار در این محیط را دارند. اثرات نسبت چگالی یونهای منفی به مثبت و پلاسماهای گوناگونی با یونهای منفی متفاوت، بر روی دامنه امواج مطالعه شده است.

 

 

گروه فیزیک نظری

 

 


 

مطالعهی کدهای کوانتومی پایدارساز مبتنی بر حالتهای کوانتومی ابرگراف

احمد آخوند 1و*، سید صدرالدین آرامیده 2 و محمدعلی چمن مطلق 3

3و2و*1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 3697-19395، تهران، ایران

aakhound@pnu.ac.ir *

چكيده

تصحیح خطای کوانتومی برای محافظت از اطلاعات در ارتباطات کوانتومی و محاسبات کوانتومی استفاده میشود و بر پایهی نظریهی کدهای کوانتومی ساخته شده است. یک رده از کدهای کوانتومی که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، کدهای پایدارساز هستند. در این پژوهش ما پایدارسازهای حالتهای ابرگراف متقارن را بررسی کردیم و سپس تا پنج کیوبیت محاسبه نمودیم. شناخت این پایدارسازها مقدمه ای برای ساختن کدهای پایدارساز با استفاده از حالتهای ابرگراف می باشد.

كليد واژه: درهمتنیدگی کوانتومی، تصحیح خطای کوانتومی، کدهای پایدارساز، حالت کوانتومی ابرگراف


 

محاسبه ابتدا به ساکن تیوری تابع چگالی فراقطبش پذیری Salophen

عبد الرسول قرائتی1، یاسمن عابد2 و فاطمه مستغنی 3

2وا دانشکده فیزیک هیات علمی پیام نور تهران،ایران نور

3 دانشکده شیمی ،هیات علمی ،پیام نور تهران ،ایران

*Agharaati@pnu.ac.ir

كليد واژه: اپتیک غیرخطی، شیف باز، فراقطبش پذیری

چكيده

در این کار خواص اپتیکی غیرخطی شیف باز (Salophen) در حلال DMSO با استفاده از روش محاسبات کوانتمی محاسبه شده و همچنين، اثر قطبیت حلال بر روی گاف انرژی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که نمونه حل شده در DMSO خواص غیرخطی مناسبی دارد. انالیز و تحلیل کوانتومی برای محاسبه میزان گشتاور دوقطبی µ ، قطبش¬پذیری خطی α و قطبش¬پذیری غیرخطی مرتبه دوم و سوم (β وγ ) استفاده شده است. نتایج محاسبات نشان میدهد که ترکیب Salophen دارای پتانسیل غیرخطی بالای است و میتواند کاندیدای خوبی برای استفاده در ابزارهای اپتیکی باشد.


 

مطالعه عددی جریان هیدرولیک عبور کننده از سرریز اوجی و بررسی تاثیر تغییر شکل منحنی سرریز بر تنش برشی جریان

بهاره آذروند*1 ، رضا ایمانی راد2

1گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ba_azarvand@yahoo.com

2 شرکت مهندسی و دانش بنیان آلوارس اندیشه کاوان re_raad@hotmail.com

* ba_azarvand@yahoo.com

کلید واژه : سرریز اوجی، شبیه سازی، اغتشاشی، VOF ، FLUENT

چکیده

در مطالعه حاضر، جريان برروي سرريزهاي سازه هاي آبي با استفاده از مدلهاي فيزيكي مورد بررسی قرار گرفته است، هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر شکل پروفیل تاج و بدنه سرریز اوجی بر روی میزان و موقعیت بروز تنش ماگزیمم برشی می باشد. با توجه به ماهیت اغتشاشی جریان بر روی سرریز، از مدل آشفتگی k−εاستاندارد بهمراه روش VOF جهت تعیین مرزهای سیال و هوا در جریان آزاد، استفاده شده است. با استفاده از روش های عددی و بکارگیری نرم افزار قدرتمند FLUENT شبیه سازی جریان از روی سرریز انجام گرفته است. با مشاهده نتایج و بررسی شکلها و مقادیر حاصل، ملاحظه می گردد، با تغییر پروفیل تاج سرریز، میزان و مکان بروز تنش برشی ماگزیمم تغییر یافته و بدلیل افزایش تنش برشی بر روی بدنه سرریز، تخریب سازه هیدرولیکی رخ می دهد.


 

مطالعهی درهم تنیدگی حالتهای کوانتومی ابرگراف پنج کیوبیتی متقارن

احمد آخوند 1و*، سید صدرالدین آرامیده 2 و محمدعلی چمن مطلق 3

3و2و*1 گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 3697-19395، تهران، ایران

aakhound@pnu.ac.ir *

چكيده

برای سامانه های با بیش از دو کیوبیت محاسبهی میزان درهم تنیدگی پیچیده میشود. حالت های کوانتومی ابرگراف زیر مجموعه ای از حالت های بیشینه درهمتنیدهی موضعی هستند و وجود تقارن های خاص در آنها موجب ساده تر شدن محاسبات درهم تنیدگی آنها میشود. در این پژوهش ما خواص درهم تنیدگی چند بخشی را با استفاده از سنجشگر تلاقی تعمیم یافته و سنجشگر درهمتنیدگی جهانی برای حالتهای کوانتومی ابرگراف پنج کیوبیتی متقارن بررسی کردیم. همچنین کارآمدی این دو سنجشگر را با استفاده از محاسبهی قدرت تفکیک آنها جهت دسته بندی حالت های ابرگراف پنج کیوبیتی متقارن تعیین کردیم.

کلید واژه: درهمتنیدگی، سنجشگر تلاقی تعمیم یافته، سنجشگر درهمتنیدگی جهانی، حالت کوانتومی ابرگراف


 

تداخل دو مودِ خروجی دو کاواک اپتومكانيكي

محمد بهلول1، پروانه نجمدي2 و اسداله جهانپناه*

1 گروه فيزيك، دانشگاه تبريز، تبريز، ايران

2 گروه رياضي، دانشگاه پيام نور ، تهران، ايران

3 گروه فيزيك، دانشگاه هوافضاي عاشورا، تهران، ايران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : m_bohlol@yahoo.com

چكيده

بيشينه قابليت ديد خروجي هاي تداخل دو نور برابر 50 درصد است. در اين مقاله دو كاواك اپتومكانيكي در نظر گرفته مي شود و خروجي اين دو كاواك با يكديگر تداخل مي كنند و قابليت ديد اين دو مد بررسي مي گردد. تغييرات قابليت ديد نسبت به پارامترهاي مختلف نيز بررسي مي گردد.

 


 

استفاده از معادله کلاین-گوردون مرتبه سه و حل معادله شرودینگر غیرخطی برای سالیتون های یون-صوتی در پلاسمای دور از تعادل گرمایی

قرجه قیایی، محمد

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

كليد واژه: معادله شرودینگر غیرخطی، معادله کلاین-گوردون، بسط اختلال کاهنده

چكيده

در این تحقیق، ابتدا معادله کلاین-گوردون مرتبه سه را مورد بررسی قرار می دهیم و سپس با استفاده از آن، معادله شرودینگر غیرخطی را تعیین خواهیم کرد. برای مطالعه ی ذرات نسبیتی اسپین صفر از معادله کلاین-گوردون بهره می بریم. در واقع معادله کلاین گوردون، حالت نسبیتی معادله شرودینگر است و برای توجیه ذرات کوانتومی با اسپین صفر به کار میرود. علاوه بر آن، تنها تفاوتی که معادله شردینگر غیرخطی با معادله شرودینگر خطی دارد، در مرتبه غیرخطی بودن آن است. سپس این معادله را حل کرده و در نهایت جواب به دست آمده را مورد تحلیل قرار می دهیم.

 


 

گرمايش و درهم تنيدگي در دو كيوبيت ابررسانا

آيلار خوشه مهري1، پروانه نجمدي2، صديقه محبي3

1 گروه برق و الكترونيك، دانشگاه صنعتي مالك اشتر، تهران، sedighe.mohebi90@gmail.com

2 گروه رياضي، دانشگاه پيام نور، تهران، rnajmadi@yahoo.com

3 گروه برق و الكترونيك، دانشگاه صنعتي مالك اشتر، تهران، Khooshehmehri@mut.ac.ir

كليد واژه: درهم تنيدگي، گرمايش، سيستم دو كيوبيت ابررسانا

چكيده:

سيستم هاي ابررساناي درهم تنيده، در سال هاي اخير به دليل كاربردهاي آنها، بسيار مورد توجه قرار گرفته اند. در اين مقاله تحول زماني درهم تنيدگي را در سيستم دو كيوبيتي ابررسانا بررسي مي كنيم و نشان مي دهيم علاوه بر نوساني بودن تحول زماني، اين نوسان ها با گرمايش نسبت معكوس دارد.


 

پیمانه ای سازی اﺑﺮ𝛬-شبه عملگر دیراک فازی در ناحیه ی اینستنتونی روی اﺑﺮﻫﺬﻟﻮﻟﯽ ﮔﻮن اﻗﻠﯿﺪﺳﯽ فازی𝐸𝐴𝑑𝑆𝐹(2|2)

محمد محمودی 1و*، مهدی لطفی زاده2

1 گروه فيزيك، دانشگاه اروميه، اروميه، ايران)ahmoodi@urmia.ac.irM.M(

2 گروه فيزيك، دانشگاه اروميه، اروميه، ايران)otfizadeh@urmia.ac.irL.M(

كليد واژه: اﺑﺮ𝛬- شبه ﺟﺒﺮ ﮔﯿﻨﺴﭙﺎرگ - وﯾﻠﺴﻮن ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي، اﺑﺮ𝛬- شبه ﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي، اﺑﺮﻫﺬﻟﻮﻟﯽ ﮔﻮن اﻗﻠﯿﺪﺳﯽ ﻓﺎزي

چكيده

اﺑﺮ𝛬- شبه ﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﻓﺎزي، روي اﺑﺮﻫﺬﻟﻮﻟﯽ ﮔﻮن اﻗﻠﯿﺪﺳﯽ ﻓﺎزي𝐸𝐴𝑑𝑆𝐹(2|2) ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﺑﺮ𝛬- شبه ﺟﺒﺮ ﮔﯿﻨﺴﭙﺎرگ - وﯾﻠﺴﻮن ﻓﺎزي، اﺑﺮ𝛬- شبه ﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي ﻓﺎزي، ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. در آﻧﺠﺎ ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺣﺎﻟﺖ ﺣﺪي، ﯾﮏ ﺣﺪ ﺻﺤﯿﺢ ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮ ﻧﺎﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ 𝑙 ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﺑﯽ ﻧﻬﺎﯾﺖ ﻣﯿﻞ ﮐﻨﺪ، وﺟﻮد دارد.

 


 

پیمانه ای سازی ابرعملگر دیراک فازی در ناحیه ی اینستنتونی روی ابرکره ی فازی𝑆𝐹(2|2)

محمد محمودی 1و*، مهدی لطفی زاده2

1 گروه فيزيك، دانشگاه اروميه، اروميه، ايران)ahmoodi@urmia.ac.irM.M(

2 گروه فيزيك، دانشگاه اروميه، اروميه، ايران)otfizadeh@urmia.ac.irL.M(

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : M.Mahmoodi@urmia.ac.ir

كليد واژه: اﺑﺮﺟﺒﺮ ﮔﯿﻨﺴﭙﺎرگ - وﯾﻠﺴﻮن ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي، اﺑﺮﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي، اﺑﺮﮐﺮه ﻓﺎزي

چكيده

اﺑﺮﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﻓﺎزي، روي اﺑﺮﮐﺮه ي ﻓﺎزي𝑆𝐹(2|2) ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﺑﺮﺟﺒﺮ ﮔﯿﻨﺴﭙﺎرگ - وﯾﻠﺴﻮن پیمانه ای ﻓﺎزي، اﺑﺮﻋﻤﻠﮕﺮﻫﺎي دﯾﺮاك و ﮐﺎﯾﺮاﻟﯿﺘﯽ ﭘﯿﻤﺎﻧﻪ اي ﻓﺎزي در ﻧﺎﺣﯿﻪ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ اﯾﻨﺴﺘﻨﺘﻮن ﻫﺎ، ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. در آﻧﺠﺎ ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺣﺎﻟﺖ ﺣﺪي، ﯾﮏ ﺣﺪ ﺻﺤﯿﺢ ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮ ﻧﺎﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ 𝑙 ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﺑﯽ ﻧﻬﺎﯾﺖ ﻣﯿﻞ ﮐﻨﺪ، وﺟﻮد دارد.


 

فیزیک کوانتومی وبررسی آن در کامپیوترهای کوانتومی

علی ملکی1*، علیرضا دبیریان2

1 دانشجوی مهندسی برق الکترونیک،تهران و ali.maleki.9731@gmail.com

2 دانشجوی مهندسی فرماندهی وکنترل،تهران وgmali.com @alirezadabirian57

كليد واژه: فیزیک کوانتومی ، اطلاعات کوانتومی ، کامپیوترهای کوانتومی

چكيده

طي پنجاه سال گذشته اجزاي داخلي كامپيوترها به طور متوسط هر دو سال يكبار دو برابر كوچكتر شدهاند و اين در حالي است كه به موازات كوچكي اندازه ، از نظر سرعت ، دو برابر شدهاند . مدارهاي امروزي از ترانزيستورها و سيمهايي درست شدهاند كه قطر آنها به يك صدم قطر موي انسان ميرسد و به علت همين پيشرفتهاي اعجاب آور است كه ماشينهاي امروزي ميليونها برابر قويتر از پيشينيان خود هستند. اما اين پيشرفتها سرانجام روزي متوقف ميشوند و تكنولوژي مدارهاي مجتمع (IC) به حد نهايي خود ميرسند.

فنون پيشرفته ليتوگرافي قادر است اجزاي صد برابر كوچكتر از اجزاي فعلي ، ايجاد كند. اما در اين مقياس (جايي كه در آن حجم ماده بصورت مجموعهاي از اتمهاي منفرد ميباشد) كارايي مدارهاي مجتمع با اشكال مواجه ميشود. با ده مرتبه كاهش ديگر در ابعاد ذرات خواص اصلي خود را ظاهر ميكنند و يك اشتباه بسيار كوچك باعث خراب شدن IC ميشود. بنابراين در آينده اگر كامپيوترها باز هم كوچكتر از اين شوند. در آن صورت بايد تكنولوژي جديدي را جايگزين فن آوري فعلي كرد و تغييرات اساسي در ساخت و طراحي كامپيوترها داد.


 

بررسی اثر نوفه روی حالت GHZ سه کیوبیتی

سید محسن موسوی خوانساری*

1 دانشگاه آیت ا... بروجردی، دانشکده علوم پایه، گروه فیزیک، m.moosavikhansari@abru.ac.ir

كليد واژه: تحول کوانتومی، حالت GHZ سه کیوبیتی، وفاداری

چكيده

در نظریه اطلاعات کوانتومی، وفاداری معیاری برای نزدیکی دو حالت کوانتومی است. در این کار ما معیار وفاداری را پس از تحول کوانتومی حالت GHZ سه کیوبیتی در چندین کانال نوفه دار بررسی می کنیم و این پارامتر را برای این کانال ها محاسبه می کنیم. ما نشان می دهیم که وفاداری در کانال های پائولی x، y و z تقریباً معادل است. اما در کانال دپلاریزاسیون، وفاداری سریعتر از سه کانال قبل کاهش می یابد. همچنین، اگر سیستم با محیط برهمکنش نداشته باشد، وفاداری ثابت می ماند و همیشه برابر با یک است. اگر برهمکنش بین سیستم و محیط قوی باشد، تمام نمودارهای وفاداری به سرعت با افزایش زمان کم می شوند.


گروه مهندسی هسته‌ای و فیزیک هسته‌ای

 


 

محاسبات دزسنجی و تعیین عدم قطعیت دز مربوط به حرکات تنفسی در پروتون درمانی تومور ریه با استفاده از کد MCNPX

زهرا سجادی

گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

zh.sajjadi@yahoo.com

كليد واژه: پروتون درمانی، کد MCNPX، عدم قطعیت دز

چكيده

هدف از این مطالعه، محاسبات دزسنجی در پروتون درمانی تومور ریه و نیز محاسبه عدم قطعیت دز در اثر حرکات تنفسی در این ناحیه است. به این منظور با استفاده از فانتوم مرجع ORNL و روش مونت کارلو، توموری بیضوی با قطر بزرگ 2 و قطر کوچک 0.4 و ضخامت 0.4 سانتیمتر در عمق 4 سانتیمتری از سطح ریه در نظر گرفته و یک چشمه سطحی مقابل ریه راست در فاصله 2 سانتیمتری خارج از سطح بدن شبیه سازی شد. دز مطلوب برای هدفگیری تومور و ناحیه SOBP و دز ذرات ثانویه و نیز دز جذبی اندامهای مجاور تومور با استفاده از کد MCNPX بدست آمد. سپس با در نظر گرفتن حرکت تومور در اثر حرکات تنفس عادی عدم قطعیت دز مربوط به آن، 32% و برای تنفس عمیق 72% برآورد شد.

 


 

مقایسه ی خواص فوتولومینسانسی و ترمولومینسانسی دو نانوفسفرZnS:Dy,ZnS:Mn

محمدرضا جلالی ندوشن1 ، بهاره صادقی موحد2 ، احمدآخوند3

1گروه فیزیک ، دانشگاه پیام نور،ص،پ،3697-19395 ،تهران ، ایران mrjalali@pnu.ir

2گروه فیزیک ، دانشگاه پیام نور،ص،پ،3697-19395 ،تهران ، ایران pari.movahed1372@gmail.com

3گروه فیزیک ، دانشگاه پیام نور،ص،پ،3697-19395 ،تهران ، ایران aakhound@yahoo.com

چکیده :

نانوفسفر سولفید روی با ناخالصی منگنز و دیسپرزیوم با غلظت های %5و %10و%20 به روش هم رسوبی ساخته شدند. با استفاده از تکنیک الگوی پراش اشعه ی ایکس مشخصه یابی انجام گرفت. اندازه ی نانوفسفرها به وسیله ی فرمول دبای شرر 5 نانومتر تخمین زده شد جهت اطمینان از ساخت نانوفسفرها سولفید روی در مقیاس نانو، مشاهده شکل فسفرها سنتز شده، آنالیز میکروسکوپ الکترونی نشرمیدانی به عمل آمد. منحنی تابش فوتولومینسانس نانوفسفرها سولفید روی با ناخالصی منگنزو نانو فسفرها سولفید روی با ناخالصی دیسپرزیوم ساخته شده مورد بررسی قرار گرفت که نانوفسفرها سولفید روی با ناخالصی منگنز در طول موج 450و598 نانومتر و نانوفسفرها سولفید روی با ناخالصی دیسپرزیوم در طول موج 428 نانومتر دارای نشر هستند. این نانو فسفرها در دمای 300درجه ی سانتی گراد تحت فشار آرگون بازپخت شد. در نهایت این نانوفسفرها در ظرف مخصوص در معرض تابش گامای چشمه ی کبالت 60 با شدت 100گری قرار گرفتند وبا استفاده از دستگاه خوانشگر ترمولومینسانس قراِئت شدند. منحنی تابش ترمولومینسانس نانوفسفرها سولفید روی با ناخالصی منگنز در 250 درجه سانتی گراد ونانوفسفرها سولفید روی با ناخالصی دیسپرزیوم در 300درجه سانتی گراد دارای پیک می باشد.


 

اثر زینان در انحراف محوری توان در مدل سینتیک دو نقطهای راکتور آبی تحت فشار

سیدمحمدحسین موسی‌کاظمی‌محمدی

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور

smh_mousakazemi@pnu.ac.ir

كليد واژه: راکتور آبی تحت فشار (PWR)، مدل سینتیک دونقطهای، سموم نوترونی، اثر زینان

چكيده

سموم نوترونی به ویژه زینان باعث به وجود آمدن حالت غیرخطی در رفتار دینامیکی یک راکتور هستهای آبی تحت فشار (PWR) میگردند. این مورد باید در طراحی کنترلکننده راکتور مورد توجه قرار گیرد. مدل سینتیک نقطهای در مواجهه با این اثر ناتوان است. بههمین دلیل مدل سینتیک دونقطهای که میتوان در آن این انحراف محوری توان را مدنظر قرار داد مورد توجه قرار گرفته است. از طرفی، سیمولینک متلب این امکان را دارد که بدون نیاز به خطیسازی تابع فضای حالت سیستم، از معادلات واقعی در شبیهسازی استفاده نماید. زیرا استفاده از روشهای تحلیلی بهویژه وقتیکه تعداد معادلات بهدلیل دونقطهای شدن افزایش مییابد باعث عدم دقت در نتایج خواهد شد. در این پژوهش اثر سموم نوترونی در انحراف محوری توان و لزوم در نظرگرفتن این انحراف در طراحی کنترلکننده بهینه نشان داده خواهد شد. نتایج نشان میدهد که سم نوترونی زینان در بلندمدت باعث انحراف محوری شدید توزیع توان خواهد شد.

 


 

مطالعه پدیده هم محوری در ایزوتوپ های Os185,186 با محاسبه احتمال گذارهای الکترومغناطیسی کاهش یافته

مریم مونسی1 ، سعید محمدی1، مهران شهریاری 1

1 دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران، moonesimaryam@gmail.com

1 دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران mohammadi@pnu.ac.ir

1دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران me.63.shahr@gmail.com

کلید واژه : پدیده هم محوری، احتمال گذار الکترومغناطیسی، کد PSM

چکیده

در این مقاله نمودار پدیده هم محوری- نوکلئون با هسته و نسبت احتمال گذار الکترومغناطیسی کاهش یافته B(M1)/B(E2) ، برای ایزوتوپهای Os185،186 با استفاده از مدل لایه ای تصویری (PSM) برنامه نویسی شده با کد فرترن ، به ترتیب تا اسپین های 452+ħ و 20ħ محاسبه و با مقادیر تجربی مقایسه شده است. مشاهده شد که لختی دورانی هسته برای Os185 یکبار در اسپین 412+ و برای Os186 دوبار در اسپین های +10 و +16 افزایش میابد. همچنین فرکانس دوران هسته دراین اسپین ها کاهش میابد که دقیقا منطبق بر افت شدید در مقادیر نسبت B(M1)/B(E2) میباشد.

 


 

اکسیژن تراپی تومورهای مغزی با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو

ماریا احمدی1 و*، وحید زنگانه2، نرگس گراوندی2، فاطمه سادات مدنی2، طاهره صفدرزاده3

1 دانشگاه فنی و حرفهای امام خمینی علی آبادکتول ahmadi.ph08@yahoo.com

2 گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، کدپستی15759-49138 v.zanganeh@yahoo.com

3مدرسه هیات امنا ضحی، خراسان شمالی، شیروان

كليد واژه: اکسیژن تراپی، تومور مغزی، شبیهسازی مونت کارلو

چكيده

با استفاده از ابزار شبیه سازی GEANT4 به بررسی و مطالعه اکسیژن تراپی تومورهای مغزی میپردازیم. در سالهای اخیر، هادرونها به دلیل خصوصیات منحصر به فردی که از لحاظ مکان تخلیهی دز دارند مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. برای دیدن اثر مادهی تشکیل شدهی فانتوم در محاسبات دزیمتری، سه فانتوم متشکل از بافت مغز، بافت نرم و آب در نظر گرفته شد. تومور کروی به قطر 1 سانتیمتر در مرکز مغز در نظر گرفته شده و پهن شدگی قلهی براگ در محدودهی تومور محاسبه گردید. مکان تخلیهی دز برای هر سه فانتوم بررسی شد.توزیع دز عمقی ذرات ثانویه نشان میدهد که فوتونها بخش اعظم دز خود را نزدیک به سطح تخلیه میکنند، در حالی که برای آلفاها و پروتونها به عمق قلهی براگ وابسته است. نتایج این مطالعه تایید میکند در طراحی درمان باید حداکثر تلاش شود از فانتومهای واقعیتر استفاده شود.


 

اتلاف انرژی الکترون، پروتون و کربن 12 هنگام عبور از فانتوم بافت و آب با استفاده از شبیه‌سازی مونت کارلو

علی اسدی قنبری1*، یاسمین کوگانی2, افشین رومی1، علیرضا بیگی فرخ1

1گروه فیزیک هسته ای، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ، خرم آباد- ایران

2گروه فیزیک هسته ای، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران- ایران

کلیدواژه ها: اتلاف انرژی، مونت کارلو، 4Geant

چکیده

 یک ذره باردار به هنگام حرکت در ماده به طور پیوسته انرژی از دست میدهد و سرانجام میایستد. از آنجا که کار با این نوع ذرات دارای مضرات فراوانی ست لذا روشی که در آن بتوان بدون استفاده مستقیم از این گونه پرتوها به مطالعه روند اتلاف انرژی و برهمکنش آنها در ماده پرداخت سودمند میباشد. یکی از این روشها روش مونت کارلو و کد نویسی با Geant 4 میباشد. نتایج حاصله برای شبیهسازی عبور ذرات باردار به منظور بررسی اتلاف انرژی الکترون و پروتون و همچنین یونهای کربن از بافت بدن انسان و همچنین آب نشان داد که ذرات باردار سنگین پس از تشکیل قله براگ، انرژی خود را به یکباره از دست میدهند. اما ذرات سبک الکترون پس از تشکیل قله با شیب به نسبت ملایمتری انرژی خود را از دست میدهند. قله تشکیل شده برای ذرات سنگین کربن 12 و پروتون به شدت تیز میباشد درمورد الکترون نیز گرچه در انرژی خیلی پایین(1 مگاالکترون ولت) قله نوک تیز میباشد اما در انرژیهای بالا برای این ذرات شاهد قلهی به نسبت پهنی میباشیم. پروتون نسبت به کربن 12 مسیر طولانیتری را میپیماید ولی میزان ماکزیمم اتلاف انرژی آن بدیل پیمودن مسیر طولانیتر، نسبت به کربن12، کمتر میباشد.


 

ارزیابی جذب Cs137 با استفاده از مدل دو بخشی

بهارک اسلامی1

1 دانشکده فيزيك، دانشگاه پیام نور، ایران

bkeslami@yahoo.com

كليد واژه: سزیم، سرطان، مدل دو بخشی

چكيده

در این مقاله، براي بررسی نحوة جذب Cs137 در بدن، اثر تابع ورودي پرتوزایی بررسی و نتایج براي ورودي هاي مختلف به دست آمده است. نتایج نشان می دهد نوع و شکل ورودي پرتوزایی بر منحنی خروجی و پارامترهاي استخراج شده از آن اثر دارد واختلافات در محاسبۀ پارامترهاي استخراجی از منحنی هاي ادرار و مدفوع قابل ملاحظه است. بنابراین براي محاسبات پرتوزایی وارد شده به بدن، در نظر گرفتن نوع ورودي مهم به نظر می رسد.


 

اثر برد ذرات آلفا بر گرمایش پلاسمای همجوشی لختی DT

جواد بهمنی

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

bahmanix22@yahoo.com

كليد واژه: برد ، همجوشی ، ذرات آلفا

چكيده

ایده احتراق مرکزی در همجوشی محصورشدگی لختی برای کاهش انرژی ورودی توسط باریکه محرک پیشنهاد شده است. در این روش تعیین برد ذرات آلفا با انرژی MeV 5/3 در واکنش همجوشی DT برای طراحی هدف همجوشی و تخمین پارامترهای محرک بسیار حائز اهمیت است . نتایج نشان میدهد در دماي keV5 گرمايش ذرات آلفا از اتلاف تابش برمشترالانگ بيشتر مي شود. با افزایش دمای لکه داغ و کاهش چگالی ، مقدار برد ذرات آلفا افزایش می یابد. برد ذزات آلفا در دماي 10 برابر 4/0 است. برای انجام فرآیند احتراق در قرص سوخت به دمای10-5 و چگالی سطحی 4/0-3/0 نیاز است . کسر اتلاف انرژی ذرات آلفا در این پلاسما بستگی به نسبت برد آلفا به شعاع قرص دارد ، بنابراين يک لکه داغ کوچکتر ترجيح داده ميشود و به کیفیت کانونی باریکه بستگی دارد. ابعاد لکه داغ نبايد به اندازهاي نيز کوچک باشد که ذرات آلفا از حجم آن فرار کنند که اين منجر به اتلاف انرژي از لکه داغ ميشود.


 

مطالعه تصحیح پوسته ای بر روی انرژی حالت پایه ایزوتوپ های اکسیژن در مدل جرمی وایتزاکر-اسکایرم

مرجان چاووشی، مرتضی رئیسی *، ابوالفضل جعفری و جعفر اسماعیلی

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : @gmail.comRaeisi.morteza

كليد واژه: ایزوتوپ ناپایدار ، تصحیح پوسته ای ، مدل وایتزاکر-اسکایرم

چكيده

در این تحقیق با روش استرونیسکی سهم تصحیح پوسته ای ( جمله میکروسکوپی ) در انرژی حالت پایه ایزوتوپ های اکسیژن در مدل جرمی وایتزاکر-اسکایرم مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که سهم این تصحیح در نوسانات انرژی بستگی نسبت به مقدار مدل قطره مایع (جمله ماکروسکوپی) از عدد جرمی 21 به بالا تفاوت قابل ملاحظهای نشان می دهد. همچنین ایزوتوپ ناپایدار25𝑂 نیز در مرز نوترونی قرار میگیرد که با نتایج تجربی سازگار است.


 

اثرات تنش دروني بر رشد مدهاي الکترومغناطیسی كاملاً عرضي در همجوشي به روش محصورسازي لختي

فاطمه خدادادی آزادبنی 1 و*

1 استاديار، گروه فیزیک، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : F.khodadadi@cfu.ac.ir

كليد واژه: آشفتگی پلاسما، ناپایداری الکترومغناطیسی، نتش حجمي،اثرات برخورد، سوخت همجوشي هسته اي.

چكيده

در این مقاله، رشد مدهای الکترومغناطیسی صرفاً عرضي در فرايند همجوشي به روش محصورسازي لختي بررسی شده است. با استفاده از نظریه جنبشی و حل رابطه پاشندگی برای سیستم ولاسوف-ماکسول، اثرات برخورد بر رشد مدهاي الكترومغناطيسي در قرص سوخت بررسی شده است. اثرات تنش دروني ناشی از نیروی پاندرماتیو لیزر و گرادیان چگالی قرص سوخت در تابع توزیع ناهمسانگرد لحاظ گردیده است. نتایج نشان میدهد که با كاهش 100برابري گراديان چگالی، بیشینه نرخ ناپایداری% 49 كاهش خواهد داشت. افزایش چگالي، مانع از توقف فوری و تقویت رشد مدهای ناپایدار میشود. افزايش 25 درصدی از فركانس در مسير باريكه به سمت مركز سوخت همجوشي، منجر به كاهش% 94 نرخ رشد مدهای ناپایدار خواهد شد.


 

محاسبه دز موثر داخلی ارگانهای بدن پس از تزریق متیونین(O) نشاندار با تکنسیوم-99m با استفاده از کد شبیهسازی MCNPX و روش MIRD

فهیمه دینمحمدی1، سید پژمان شیرمردی2* ، مجتبی شمسایی زفرقندی2 و مصطفی عرفانی2

1 دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک،دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران 1376@aut.ac.ir.fahimeh

2 * پژوهشکده کاربردپرتوها، پژوهشگاه علوم وفنون هسته ای، تهران، ایران، pshirmardi@aeoi.org.ir

2 دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک،دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران،pysham@aut.ac.ir

2 پژوهشکده کاربردپرتوها، پژوهشگاه علوم وفنون هسته ای، تهران، ایران، msgandomkar@yahoo.com

كليد واژه: دز موثر، کد شبیهسازی MCNP، روش MIRD، Methionine(O)-Tc99m

چكيده

مقدمه: در این مطالعه، دزهای موثر ارگانهای انسان به علت اشعه گاما Methionine(O)-Tc9m9با استفاده از دادههای تشریح حیوانات برآورد شده است.مواد و روشها: در این تحقیق، دزهای جذبی و موثر انسان از )Methionine(O-Tcm99 با استفاده از دادههای ارگانهای حیوان با به کارگیری از روشهای MCNP و MIRD به دست میآید. بعد از 4-0.5 ساعت پس از تزریق، موشها قربانی شدند سپس ارگانها کالبدشکافی شدند و توسط آشکارساز چاهکی شمارش شدند. نتایج: بین نتایج به دست آمده از دو روش MCNP و MIRD قرابت خوبی وجود داشت. دز جذبی موثر تومور در هر دو روش 6.047e-4 می-باشد که جذب خوبی است. بحث: با توجه به نتایج موجود، شبیه سازی MCNP و استفاده از روش MIRD میتواند ابزاری مفید برای برآورد دز جذبی باشد.


 

بررسی رابطه غلظت رادون داخلی با طبقه(ارتفاع) واحد مسکونی

سید محمد ذبیحین پور1

1گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، صندوق پستي 3697-19395 تهران، ايران

پست الکترونیکی: M11_zabihi@yahoo.com و M_zabihin@pnu.ac.ir

کلیدواژگان: رادون،محیط داخلی ، ارتفاع طبقه.

چکیده

گاز رادون پس از سیگار، بزرگترین عامل ایجاد سرطان ریه به حساب میآید و لذا اندازهگیری و بررسی عوامل موثر بر تراکم رادون در محیط داخلی ساختمانها بسیار ضروری مینماید. در این پژوهش با انتخاب 148 اتاق مسکونی نمونه واقع در ساختمانهایی در مناطقی مسکونی از شهر مشهد، تاثیر شاخص طبقه بر تراکم رادون در محیط داخلی ساختمان بررسی گردید. داده ها و نتایج بدست آمده نشان میدهد که در حدود 23 درصد از اتاقهای مسکونی مورد پژوهش، دارای تراکم رادونی بیش از حد مجاز بودهاند. متوسط دز جذبی سالانه در اتاقهای نمونه در این پژوهش برابر mSv 4/2 و بیشترین دز جذبی سالانه در یک اتاق برابر mSv 7/13 محاسبه می گردد.همچنین درصد تاثیر عامل طبقه در وجود اتاقهایی با غلظت رادون بیشتر از حد مجاز درحدود 32% تخمین زده شد.

 


 

محاسبه مخاطرات تابشی و بررسی دز موثر و دز سالانه چشمه آب گرم جوشان استان کرمان

1، سعید محمدی2، ندا زارعی2*، محمد رضا رضایی 1محمود عبداله پور

1- دانشکده فیزیک، دانشگاه پیام نور ،تهران ، ایران

2-گروه مهندسی هسته ای ،دانشکده علوم و فناوری های نوین،دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته،کرمان،ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : mr.rezaie@kgut.ac.ir

كليد واژه: چشمه آبگرم،جوشان،عناصر رادیواکتیو، اکتیویته،رسوبات

چكيده

چشمههای آبگرم بعنوان یکی از مراکز آب درمانی در جهان شناخته شدهاند و بعلت خواص درمانی آنها مورد استقبال قرار گرفته اند. به علت وجود رادن در آبهای چشمه آبگرم عناصر رادیواکتیو در رسوبات چشمه وجود دارد و این رسوبات دارای رادیواکتیویته بالایی میباشد. هدف از این تحقیق بررسی میزان عناصرCs137Ra , 226U, 238 K , 40Th, 232 در خاک ، آب و رسوبات چشمه های آبگرم منطقه کرمان است.وجود این عناصر باعث ایجاد دز موثر سالانهای در کسانی که از این چشمهها بعلت خواص درمانی استفاده میشود که درصورت بیشتر از حد مجاز بودن باعث ایجاد خطرات تابشی و موجب سرطان شود. نتیجه شبیه سازی مونت کارلو نشان داد که دوز موثر سالانه رسوبات چشمه آب گرم جوشان استان کرمان 2-6.64*10 mSv/year است که کمتر از حد دوز موثر سالانه (5 mSv) است


 

بررسی رفتار نوترونیک قلب راکتور ماژولار در اثر تزریق اسید بوریک به عنوان جاذب نوترون

احسان ظریفی1، سعید زارع گنجارودی2، رضا اسپکیان بندپی3

1سازمان انرژی اتمی ایران، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، پژوهشکده راکتور و ایمنی هستهای- zarifie@yahoo.com

2دانشکده فیزیک و انرژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، گروه مهندسی هستهای، تهران، ایران – szareganjaroodi@aut.ac.ir

3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی هستهای، تهران، ایران – szareganjaroodi@yahoo.com szareganjaroodi@aut.ac.ir

كليدواژه: اسید بوریک، نوترونیک، ماژولار، SMART.

چكيده

هدف از این مقاله، ارزيابي اثر اسيد بوريک روی پارامترهای نوترونيک قلب رآكتور ماژولار SMART میباشد. در رآکتور SMART ازکنترل کنندههای شیمیایی نظیر اسید بوریک استفاده نمیشود. هدف از این مطالعه بررسی استفاده از اسیدبوریک بجای دیگر جاذب ها نظیر میلههای کنترل در برابر رآکتیویته مازاد این رآکتور میباشد. در رآکتورهایی که کارکرد Boron Free دارند کنترل رآکتیویته وابستگی شدیدی به میلههای کنترل و سموم نوترونی پیدا میکند، که در هر دو مورد جذب نوترون به صورت گسسته و محلی انجام میشود. از آنجا که میلههای کنترل به صورت جزئی و محلی به قلب رآکتور تزریق میشوند، رآکتیوته منفی آن روی توزیع محوری توان رآکتور تاثیر میگذارد و اعوجاجات ایجاد شده پیک توان نامطلوبی بوجود را میآورد، که منجر به کاهش حاشیه عملکرد و اقتصاد نوترونی میگردد. در نهایت، جهت اعتبار سنجي نتایج حاصل با گزارشات و مقالات مربوط مقايسه شد. مقايسه نتايج نشان داد که همخواني خوبي با يکديگر دارند و از درصد خطاي کمي برخوردار مي باشند.


 

محاسبهی نیمه عمر واپاشی C14 در ایزوتوپهای رادیوم

مرضیه ساجدی1و* ، زهره کارگر2

1 دانشگاه شیراز، دانشکده علوم، گروه فیزیک، marziye.sajedi@gmail.com

2 دانشگاه شیراز، دانشکده علوم، گروه فیزیک،kargar@shirazu.ac.ir

كليد واژه: پتانسیل دنگ-فن، تقریب نیمه کلاسیک، واپاشی خوشهای

چكيده

در این مقاله نیمه عمر واپاشی C14 در ایزوتوپهای زوج-زوج رادیوم، Ra226-222 در چارچوب تقریب نیمه کلاسیک WKB و شرط کوانتش بور-سامرفلد و با استفاده از پتانسیل دنگ-فن شیفت داده شده، محاسبه گردیده است. نتایج بدست آمده با نتایج تجربی و نتایج مدلهای دیگر شامل روش WKB برای پتانسیلهای وودز-ساکسون مربع (WS2) و Cosh، مدل پتانسیل مجاورت و کولنی (CPPM) و فرمول جامع برای واپاشی خوشهای (UNIV) مقایسه شدهاند. توافق نزدیک بین نتایج بدست آمده و نتایج تجربی، بیانگر کارآمدی مدل پتانسیل پیشنهادی میباشد.


 

مطالعه شکل ایزتوپهای زوج اربیوم با عدد جرمی 2156<A<17 در اولین حالت برانگیخته+2 با استفاده از فرمول تجربی Grodzins

زهره فیروزی1، سعید محمدی1، مهران شهریاری1و*، شهریار ننه کرانی2

1 دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران zohre.firoozy@yahoo.com

1 دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران mohammadi@pnu.ac.ir

1دانشگاه پیام نور ، مشهد، ایران me.63.shahr@gmail.com

2دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران sh_karany_2009@gmail.com

كليد واژه: فرمول تجربی Grodzins ، تقریب بهترین فیت ، پارامتر تغییر شکل هسته

چكيده

در این مقاله با محاسبه احتمال گذار چهار قطبی الکتریکی کاهش یافته B(E2) ، پارامتر تغییر شکل هسته β ، برای گذارهای ( +12 +10) با استفاده از فرمول تجربی گرودزینس، براساس تصحیحات رامان و بهترین فیت برای ایزوتوپهای زوج-زوج اربیوم با عدد جرمی 172-156 محاسبه و با مقادیر تئوری مقایسه شده است. مشاهده شده است که با افزایش عدد نوترونی هسته، شکل هسته از حالت کروی تغییر میکند و به شکل چهار قطبی الکتریکی در می آید و پارامتر تغییر شکل هسته افزایش می یابد.


 

بررسی اثرات پارامتر نسبت ابعاد در واکنش همجوشی دوتریوم و هلیوم-3

سمیه اسمعیل نژاد1، سید محمد متولی2 و فرشته فدایی*

1 گروه فیزیک هستهای، دانشکده علوم، دانشگاه مازندران، somayeh4709@gmail.com

2گروه فیزیک هستهای، دانشکده علوم، دانشگاه مازندران، motavali@umz.ac.ir

3گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، f_fadaei@pnu.ac.ir

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول:f_fadaei@pnu.ac.ir

كليد واژه: واکنش همجوشی دوتریوم- هلیوم3، نسبت ابعاد، معیار لاوسون

چكيده

واکنش همجوشی دوتریوم و هلیوم-3 یکی از واکنشهای مهم در میان واکنشهای همجوشی است که عنوان سوخت پاکراکتورهای همجوشی نامیده میشود. در این پژوهش با در نظر گرفتن شرایط اشتعال، نسبت توان های اتلافی در واکنش دوتریوم و هلیوم-3 به معیار لاوسون در حالتی که نسبت نسبت دمای الکترون ویون بررسی شده است. از طرفی با توجه به اهمیت پارامتر نسبت ابعاد که اهمیت بسیاری در طراحی رآکتور همجوشی و فیزیک پلاسمای همجوشی دارد، نسبت توانهای اتلافی را برای حالتهای مختلف نسبت ابعاد نیز مورد بررسی قرار گرفته شده است.


 

محاسبه ی طیف اوراست و تغییرات گشتاورلختی ایزوتوپ Hf166 در اسپینهای بالا با استفاده از کد محاسباتی PSM

فهیمه قاسمیان1،سعید محمدی2

گروه فيزيك-دانشگاه پيام نور - مشهد

كليد واژه: باند اوراست ،پسخمیدگی، مدل لایه ای تصویری،کد PSM

چکیده

در این مقاله به محاسبه ی طیف اوراست و مطالعه ی علل تغییرات گشتاور لختی Hf 166 در اسپینهای بالا با کد PSM پرداخته شده است. در اسپین 12 پسخمیدگی بزرگی در نمودار گشتاور لختی آن مشاهده شد .مقایسه ی مقادیر تئوری و تجربی تطابق قابل قبولی داشته اند.


 

تکانه ذرات داده های تجربی و مونت کارلو حاصل از نابودی الکترون پوزیترون

محسن کوهستانی

گروه فیزیک ، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697-19395 تهران- ایران

M_kouhestani@pnu.ac.ir

كليد واژه: جت کوارک و گلئون، تکانه طولی، تکانه عرضی

چكيده

هدف در این مقاله آن است که ویژگی توزیع تکانه جت های حاصل از فرآیند نابودی الکترون –پوزیترون را برای داده های شبیه سازی شده و داده های تجربی با یکدیگرمقایسه کنیم، افزایش تکانه طولی نشان میدهدکه با افزایش انرژی، ذرات تشکیل دهنده جت به نحو مناسبتری در کنار یکدیگر قرار میگیرند و از سوی دیگر افزایش تکانه عرضی بیانگر این مطلب است که با افزایش انرژی، احتمال تابش گلوئون نیز افزایش می یابد.


 

بررسی اثر تغییرات زاویه تابشی چشمه دستگاه سی تی اسکن بر روی دز جذبی ارگان های مهم درحین سی تی اسکن سینه به کمک کد مونت کارلو MCNPX

مریم میرزاعبداللهی ها1

1 دانشگاه صنعتی امیرکبیر،دانشکده فیزیک و مهندسی انرژی ،گروه مهندسی هسته ای،پرتوپزشکی

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : maryam.mirza@aut.ac.ir

كليد واژه: زاویه تابشی،سی تی اسکن،کد مونت کارلو MCNPX

چكيده

مقدمه:امروزه با پیشرفت دستگاه های تصویربرداری پزشکی که تحت اشعه ایکس کار می کنند ،نگرانی پزشکان و مردم نیز به جهت خطرات این نوع دستگاه ها هم بیشتر شده است.با شیوع بیماری کرونا که تاثیر زیادی بر روی بافت ریه دارد عمل سی تی اسکن ریه گسترش پیدا کرده است.در این مقاله به جهت کاهش دز جذبی ارگان های حساس، اقدام به بررسی اثر تغییر زاویه تابشی چشمه دستگاه سی تی اسکن باشبیه سازی به روش مونت کارلو کردیم. مواد و روش ها:ابتدا فانتوم بدن یک انسان بالغ مذکر به قد 170سانتی متر و وزن 70کیلوگرم با استفاده از کد MCNPX2.6شبیه سازی شد، سپس با استفاده از همین کد یک چشمه نقطه ای واگرا فوتون اشعه ایکس و با طیف انرژی بین 0.080 تا 0.089 مگاالکترون ولت در فاصله 80 سانتی متری فانتوم طراحی شد .اطراف این چشمه یک حفاظ از جنس های سرب و بیسموت قرار گرفت و به کمک تالی F6 اثر کاهش دز جذبی با تغییر زاویه تابشی چشمه مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل نتایج:داده های خروجی روش مونت کارلو نشان دهنده کاهش دز جذبی ارگان های حساس با کاهش زاویه تابشی چشمه بود.از نتایج چنین برآورد میشود که کد مونت کارلو MCNPX یک کد شبیه ساز و محاسباتی قوی و پرکاربرد در شبیه سازی شرایط هندسی پیچیده آزمایشگاهی می باشد. در فرآیند درمان به کمک پرتوها هدف رسیدن بیشینه دز طراحی شده به بافت دارای تومور و کمینه دز به بافت ها و ارگانهای سالم است که نتایج حاصل نمایانگر رسیدن کمینه دز به ارگان های حساس نظیر رحم و سر و گردن می باشد.

بررسی سهم پیکربندی برانگیختگی 2p-2h در انرژی پایه و گشتاور دوقطبی مغناطیسی ایزوتوپ 𝑨𝒍𝟑𝟒

رئیسی، مرتضی1؛ نادری بنی، احمد2؛ سیده هاجر حجازی3؛ حسن حسن آبادی3

1 گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد 115

2 گروه فيزيك، بخش علوم پایه، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 3697-19395، تهران، ایران

3دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده فیزیک و مهندسی هستهای، گروه فیزیک

چکیده

حالت پایه و اولین حالت برانگیخته هسته 𝐴𝑙34 با برهمکنشهای موثر دوجسمی نوکلئون-نوکلئون و با درنظر گرفتن پیکربندی ∘𝑝−∘ℎ و 2𝑝−2ℎ مورد بررسی قرار گرفته است. از بین پنج برهمکنش مورد بررسی، دو برهمکنشِ spdfnow و spdfm40 انرژی و تابع موج حالت زمینه را دقیق-تر ارائه میدهند و سهم 2𝑝−2ℎ در تابع موج را کمتر از 7 درصد پیشبینی میکنند. اما گشتاور دوقطبی مغناطیسی محاسبه شده با این دو برهمکنش نسبت به مقدار تجربی هنوز دارای اختلاف میباشد. این اختلاف به سهم تکقطبی برهمکنش پروتونهای ∘𝑑5/2 با نوترونهای ∘𝑓7/2 در ایجاد تغییر گاف انرژی در 𝑁=20 برمیگردد.


 

رادفتهای پشته شده راه حلی جهت افزایش حساسیت دزیمتر

بهارک اسلامی

دانشکده فيزيك، دانشگاه پیام نور، ایران

bkeslami@yahoo.com

كليد واژه: رادفت، دزیمتر، حساسیت

چكيده

ترانزیستورهای پیموس حساس به تابش دارای کاربردهای زیادی به عنوان دزیمترهای تجمعی می باشند. مناسب بودن این دزیمترها برای کاربردهای معین بستگی به حساسیت ترانزیستورهای مورد استفاده دارد. هدف این مقاله طراحی روش جدیدی برای ایجاد حساسیت بیشتر می باشد. در این مقاله پیشنهاد اتصال چند ماسفت به صورت پشته برای افزایش حساسیت و برای کار در رنج میکروگری بررسی شده است. جذابیت دیگر این روش این است که حساسیت دزیمتر بسته به دز کل مورد اندازه گیری ممکن است تغییر کند.


 

اثر برد ذرات آلفا بر گرمایش پلاسمای همجوشی لختی DT

جواد بهمنی

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

bahmanix22@yahoo.com

كليد واژه: برد ، همجوشی ، ذرات آلفا

چكيده

ایده احتراق مرکزی در همجوشی محصورشدگی لختی برای کاهش انرژی ورودی توسط باریکه محرک پیشنهاد شده است. در این روش تعیین برد ذرات آلفا با انرژی MeV 5/3 در واکنش همجوشی DT برای طراحی هدف همجوشی و تخمین پارامترهای محرک بسیار حائز اهمیت است . نتایج نشان میدهد در دماي keV5 گرمايش ذرات آلفا از اتلاف تابش برمشترالانگ بيشتر مي شود. با افزایش دمای لکه داغ و کاهش چگالی ، مقدار برد ذرات آلفا افزایش می یابد. برد ذزات آلفا در دماي 10 برابر 4/0 است. برای انجام فرآیند احتراق در قرص سوخت به دمای10-5 و چگالی سطحی 4/0-3/0 نیاز است . کسر اتلاف انرژی ذرات آلفا در این پلاسما بستگی به نسبت برد آلفا به شعاع قرص دارد ، بنابراين يک لکه داغ کوچکتر ترجيح داده ميشود و به کیفیت کانونی باریکه بستگی دارد. ابعاد لکه داغ نبايد به اندازهاي نيز کوچک باشد که ذرات آلفا از حجم آن فرار کنند که اين منجر به اتلاف انرژي از لکه داغ ميشود.


 

مطالعه ترازهای انرژی هسته Pt 186 با استفاده از تحریک های ذره حفره در هامیلتونین توسعه یافته SU(1,1)

زهرا جهانگیری تازه کند1*، هادی صبری2

1 دانشگاه تبریز, دانشکده فیزیک z.jahangiri@tabrizu.ac.ir,

2 دانشگاه تبریز, دانشکده فیزیک ,sabri@tabrizu.ac.ir-h

كليد واژه: هامیلتونین گذار، جبر آفین،پارامتر کنترلی

چكيده

در این مقاله برای بررسی هسته Pt 186از هامیلتونین گذار بر اساس جبر افین SU(1,1) و جبر افین توسعه یافته در فرمالیسم مدل برهمکنش بوزونی استفاده کردیم پارامترهای کنترلی هامیلتونین ها در این دو روش ترکیب تقارن های متفاوت را در این هسته نشان می دهد وقتی تاثیر تقارن SO(6) در هامیلتونین ها افزایش می یابد نتایج برای ترازهای انرژی بهتر می شود همچنین نتایج نشان داد وقتی از هامیلتونین توسعه یافته استفاده می کنیم بهتر میتوانیم ترازهای انرژی را درمقایسه با نتایج تجربی به دست آوریم


 

بررسی آهنگ انتشار رادون از مصالح ساختمانی نمونه

سید محمد ذبیحین پور1

1گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : M.Zabihi@pnu.ac.ir, m11_zabihi@yahoo.com

كليد واژه: رادون، آهنگ انتشار سطحی، مصالح ساختمانی

چكيده

گاز رادیواکتیو و خطرناک رادون از تمامی مصالح ساختمانی طبیعی متصاعد میگردد و این موضوع میتواند باعث افزایش سطح غلظت رادون در محیطهای داخلی تا مقادیر خطرناک و غیرمجاز گردد. لذا محاسبه آهنگ انتشار رادون از مصالح ساختمانی پرکاربرد ضروری است. در این پژوهش با استفاده از یک روش فعال، ضریب انتشار رادون در چند نمونه از مصالح ساختمانی رایج در شهر مشهد، اندازهگیری گردید. نتایج این پژوهش نشان میدهد که بیشترین و کمترین ضرایب انتشار سطحی رادون به ترتیب برای سنگ گرانیت با s2µBq/m 2006 و سیمان پرتلند با s2µBq/m 34 میباشد.


 

بررسی امکان تشخیص عناصر موجود در خون با استفاده از روش PIGE با پروتون های پرانرژی

ندا زارعی، شراره بابا محمدی ، محمد رضا رضایی*

گروه مهندسی هسته ای- دانشکده علوم و فناوری های نوین- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

*آدرس رایانامه نویسنده مسول : mr.rezaie@kgut.ac.ir

كليد واژه: بافت تومور ،تشخیص عناصر، PGNAA، MCNPX،نوترون

چكيده

تشخیص عناصر یکی از روش های متداول در علم و تکنولوژی است که در ان از تکنیک های مختلفی مثل XRD Pixe Pige XRF استفاده میشود . pigeیکی از تکنیک های هسته ای است که از چشمه پروتون برای برانگیختگی هسته عناصر استفاده می کند.هسته های برانگیخته از خود گامایی ساطع میکنند که از ویژگی های مشخصه هر هسته است در این تحقیق با استفاده از یک چشمه پروتون با انرژی MeV 20-25امکان تشخیص عناصر در خون با روش PIGE بررسی شده است.چشمه پروتون و ماده خون در فایل ورودی کد MCNPx تعریف شده و گامای مشخصه هر یک از عناصر خون با استفاده از تالی F8 در یک آشکارساز SIPM شناسایی شد.نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش pigie با چشمه پروتون با انرژی MeV 25 روشی مناسب برای برای شناسایی عناصرموجود در خون میباشد


 

بررسی عمل تابش های ناشی از سنگ گرانیت رادیواکتیو بر میزان کاهش افلاتوکسین در ذرت های خوراک دام

شراره بابامحمدی، محمدرضا رضایی* و ندا زارعی

گروه مهندسی هسته ای- دانشکده علوم و فناوری های نوین- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

shararehb15@gmail.com

mr.rezaie@kgut.ac.ir

nedazarie76@gmail.com

كليد واژه: ذرت،افلاتوکسین،گرانیت،HPLC

چكيده

در این تحقیق با تاثیر تابش گاما گرانیت رادیواکتیو، کاهش آفلاتوکسین B1 در ذرت در دو مرحله مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول کاهش آفلاتوکسین در بسته های ذرت توسط بستر گرانیتی مورد آزمایش قرار گرفت. در این مرحله سطح آفلاتوکسین بسته های 500 گرمی ذرت پس از 5 روز تا 50 درصد به میزان 4 کیلوگرم در بستر گرانیتی کاهش یافت. آفلاتوکسین های شناسایی شده در این تحقیق از نوع B1 بود. بر اساس نتایج، آفلاتوکسین نوع B1، 1 کیلوگرم ذرت بر بستر 1 کیلوگرم گرانیت پس از 5 روز کاهش یافت (به عنوان ضریب کاهش آفلاتوکسین 0.13 ppb/day محاسبه شد.


 

محاسبه سطح مقطع تلاشی واکنش Ni 60(α,pn)Cu62با استفاده از کد MCNPX

ندا زارعی1; محمد رضا رضایی2*

1.2 گروه مهندسی هسته ای، دانشکده علوم وفناوری های نوین، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی وفناوری پیشرفته،کرمان،ایران

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : mr.rezaie@kgut.ac.ir

كليد واژه: هسته،هسته مرکب،تلاشی،واپاشی،سطح مقطع ،کد ,MCNPX آلفا

چکیده

هسته های طبیعی غیررادیواکتیو درحال پایدارند.در اثر بمباران آنها توسط نوترون ،پروتون و ذرات باردار سنگینتر هستههای مرکب شکل میگیرند.این هستههای مرکب درحال برانگیختهاند و بعلت ناپایدار بودن به هسته یا هستههایی با عدد جرمی کمتر تبدیل میشوند که به این فرآیند تلاشی هسته مرکب میگویند.سطح مقطع محصولات تلاشی را میتوان بصورت تجربی یا تئوری بدست آورد.روشهای تئوری عموما براساس قوانین حاکم بر فیزیک تلاشی استوارند.از جمله کدهای هسته ای که اطلاعات تلاشی هسته ها در کتابخانه دادههای آن وجود دارد کد MCNPX است.جهت مطالعه فرایند واپاشی هسته مرکب از دستور Ft8 در تالی F8 و با دستور Res استفاده میشود.در این تحقیق سطح مقطعهای تلاشی واکنش Ni 62pn)Cu(α,60در اثر بمباران آلفا در انرژیهای مختلف بااستفاده از کد MCNPX بررسی شده است.نتایج تلاشی هستههای مرکب با نتایج عملی و تئوری گزارش شده در حدود 99.4% همخوانی دارد.


 

تشخیص ترکیبات تومور های سرطانی بروش تابش گامای انی در اثر فعالسازی نوترونی (PGNAA)

شراره بابا محمدی ،ندا زارعی، محمد رضا رضایی*

گروه مهندسی هسته ای- دانشکده علوم و فناوری های نوین- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

*آدرس رایانامه نویسنده مسول : mr.rezaie@kgut.ac.ir

كليد واژه: بافت تومور ،تشخیص عناصر، PGNAA، MCNPX،نوترون

چكيده

تشخیص عناصر در یک نمونه یکی از روش های متداول در علم و تکنولوژی است.علاوه بر روش های اتمی مثل XRD و XRF استفاده از روش های هسته ای نیز در این زمینه کاربرد زیادی دارد .یکی از تکنیک های هسته ای استفاده از روش PGNAAبا استفاده از چشمه نوترون است که در این تحقیق امکان تشخیص عناصر تومور های سرطانی با استفاده از آن بررسی شود.با تعریف یک چشمه نوترون و ماده تومور در کد MCNPx ابتدا گامای مشخصه هر یک از عناصر تومور شناسایی شد.نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش PGNAA با چشمه نوترون کرمان یک روش مناسب برای برای شناسایی ترکیبات بافت های انسانی میباشد.


 

مطالعه ابتدا به ساکن اثر دما و فشار بر روی ضریب هال در نیترید اورانیوم

مریم روزبهی

گروه فیزیک ، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی3697-19395 تهران، ایران maryamrouzbehi1362@gmail.com

كليد واژه: فشار، نظریه تابعی چگالی، نیترید اورانیوم

چكيده

در این مطالعه، تغییرات ضریب هال در نیترید اورانیوم، در چارچوب نظریه تابعی چگالی و به روش حل معادله ترابرد بولتزمن، تحت تغییر دما و فشار بررسی شده است. ساختار نواری انرژی و ضریب هال اورانیوم نیتراید در حالت بلور بدون تنش و در حالت اعمال فشار محاسبه و با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج محاسبات در حالت سلول بدون اعمال فشار با نتایج نجربی قابل مقایسه است. نتایج نشان می دهند، در حالیکه در تغییرات ضریب هال با دما، ناهنجاری دیده می شود ولیکن اثر کاهش فشار در سیستم، سبب افزایش ضریب هال می گردد.


 

ارزیابی امکانسنجی اقتصادی و آیندهنگری راکتورهای ماژولار کوچک در صنعت هستهای

سعید زارع گنجارودی1، احسان ظریفی2

1دانشکده فیزیک و انرژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، گروه مهندسی هستهای، تهران، ایران – szareganjaroodi@aut.ac.ir

2سازمان انرژی اتمی ایران، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، پژوهشکده راکتور و ایمنی هستهای- zarifie@yahoo.com szareganjaroodi@aut.ac.ir

كليدواژه: اقتصادی، راکتور، ماژولار، هستهای

چكيده

هدف از ارائه این مقاله ارزیابی توجیهپذیری اقتصادی راکتورهای ماژولار کوچک در جهان میباشد. با توجه به مزیتهای متعدد راکتورهای ماژولار با اندازههای کوچک (کمتر از 300 مگاوات الکتریک) و متوسط (کمتر از 700 مگاوات الکتریک) اعم از اندازه، حملونقل آسان، ماژولار بودن، راندمان و ایمنی بالا، صرفه اقتصادی و دیگر موارد میتواند نقش مهمی در بسیاری از صنایع و سیستمها نظیر آب شیرینکنهای هستهای، سیستمهای تولید حرارت و هیدروژن، زیردریاییهای هستهای داشته باشند. راکتورهای ماژولار کوچک که در انواع مختلف طراحی و ساخته میشوند، جز راکتورهای پیشرفته و نسل جدید بوده که در بسیاری از کشورهای پیشرو در صنعت هستهای در جهان مانند آمریکا، روسیه و ژاپن در حال طراحی و ساخت هستند. مطالعات نشان داد که حدود 40% از این نوع راکتورها در بین سالهای 2024 تا 2026 وارد بازار خواهند شد که بسیاری از این طرحها نمونه اولیه بوده که در صورت موفقیت در بارگذاری و استفاده ماژولهای تکمیلی ساخته خواهد شد.


 

تحلیل ترموهيدروليکي حادثه از دست دادن کامل برق (SBO) در راکتور ماژولار کوچک پیشرفته NuScale

احسان ظریفی1، سعید زارع گنجارودی2، حسن نوذری3

1سازمان انرژی اتمی ایران، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، پژوهشکده راکتور و ایمنی هستهای- zarifie@yahoo.com

2دانشکده فیزیک و انرژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، گروه مهندسی هستهای، تهران، ایران – szareganjaroodi@aut.ac.ir

3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی هستهای، تهران، ایران – szareganjaroodi@yahoo.com szareganjaroodi@aut.ac.ir

كليدواژه: ترموهیدرولیک، رآکتور ماژولار، NuScale، RELAP5.

چكيده

جهت آناليز حالت پايدار و گذراي يك نيروگاه هستهاي داشتن مدل ترموهيدروليكي مطمئني از رآکتور ضروري است. یکی از مهمترین فرآیندهای گذرایی که عملکرد یک رآکتور هستهای را تحت تاثیر قرار میدهد از دست دادن منبع الکتریکی میباشد. این حادثه که یکی از حوادث مهم مبنای طرح می باشد میتواند در اثر قطع کامل تمامی منبع تغذیه الکتریکی خارجی و داخلی رخ دهد. در این تحقیق حادثه از دست دادن کامل برق رآکتور ماژولار NuScale مورد بررسی قرار گرفته است. جهت مدلسازي حادثه از دست دادن منبع الکتریکی، ابتدا شرایط حادثه مطابق اطلاعات ذکر شده در گزارشات و مقالات، استخراج گردید. سپس با بررسی اطلاعات مربوط به ساختار رآکتور، مدلسازی اجزای آن با بكارگيري نُدبندي مناسب از كد RELAP5 انجام شد و با بکارگیری این کد و اعمال شرایط مرزی حادثه، تحلیل ترموهیدرولیکی رآکتور مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت نتایج حاصل از این مدلسازی با نتایج ارائه شده در گزارشات و مقالات، مقایسه شد.


 

تأثیر بهینه سازی طراحی تأسیسات و تجهیزات نیروگاه هسته ای

مستانه ساچمه چی1

1 بوشهر- ایران و sachmechi.mastaneh@gmail.com

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول : sachmechi.mastaneh@gmail.com

كليد واژه: بهینه سازی طراحی، تاسیسات نیروگاهی، طراحی تجهیزات

چكيده

بهره برداری از نیروگاه های هسته ای به دلیل تمام خطرات احتمالی و تحمیل هزینه های بالا نیازمند ارائه ی راهحلهایی در مرحله ی طراحی نیروگاه است. دستیابی به سطح بالای ایمنی و بهبود اقتصادی هدف مشترک تمام نیروگاه های هسته ای پیشرفته است و برای رسیدن به این هدف طراحی نیروگاه خود را بهینه سازی می کنند. به همین دلیل، طراحی باید به گونهای بهینه شود که تمام مشکلات ایمنی، حفاظتی و اقتصادی را برطرف کند. بهینه سازی طراحی تاسیسات و تجهیزات، پرسنل نیروگاه را در دستیابی به راندمان بالاتر نیروگاه و عملکرد مورد انتظارشان هدایت میکند، بنابراین بهرهوری کل نیروگاه را بهبود میبخشد. در این مقاله تاثیر بهینه سازی طراحی تاسیسات و تجهیزات نیروگاهی به اختصار شرح داده شده است.


 

مطالعه نوترون های حاصل از واکنش های همجوشی دوتریوم-دوتریوم

مائده خوش محمدی1، سید محمد متولی2 و فرشته فدایی*

1 گروه فیزیک هستهای، دانشکده علوم، دانشگاه مازندران، mkhoshmohamadi.1995@yahoo.com

2گروه فیزیک هستهای، دانشکده علوم، دانشگاه مازندران، motavali@umz.ac.ir

3گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، f_fadaei@pnu.ac.ir

*آدرس رایانامه نویسنده مسئول:f_fadaei@pnu.ac.ir

كليد واژه: واکنش همجوشی هستهایD-D ، نوترون، تریتیوم

چكيده

واکنش همجوشی D-D دارای دو شاخه است که هلیوم-3 و تریتیوم تولید می کند. نوترون های واکنش D-D دارای انرژی کم(2.45MeV) هستند. اگر هلیوم تولید شده، خارج نشود با دوتریوم برهمکنش کرده و ذرات باردار مانند آلفا و پروتون بدون هیچ نوترونی را تولید می کند اما اگر تریتیوم تولید شده خارج نشود با دوتریوم برهمکنش میکند و نوترونهای با انرژی بالا تولید میکند. در حالت واکنش کاتالیزوری D-D در جایی که همه تریتیوم و هلیوم-3 تولیدی برای سوختن مجاز هستند، نوترونهای برابری از واکنش D-D و D-T تولید میشوند. در این کار، کسر انرژی همجوشی توسط نوترونها را بر حسب تریتیوم خارج شده برای سه حالت بازیافتHe3بررسی کرده و برای واکنش هایD-D و D-T مقایسه می کنیم.


 

پدیده پس خمیدگی در ایزوتوپهای زوج-زوج دیسپروسیوم

حسنیه آقاحسنی و سعید محمدی*

گروه فیزیک – دانشگاه پیام نور – مشهد

mohammadi@pnu.ac.ir

كليد واژه: احتمال گذار مغناطیسی کاهش یافته، مدل لایه ای تغییر شکل یافته ، پس خمیدگی

چكيده

در این مقاله از مدل لایه ای تصویر شده (PSM) برای محاسبه ترازهای انرژی ایزوتوپ های زوج-زوج دیسپروسیوم استفاده شده است. پدیده پس خمیدگی و نسبت احتمال گذار الکترومغناطیسی کاهش یافته B(M1)/B(E2) تا اسپین ħ 32 محاسبه و با مقادیر تجربی مقایسه شده است. هر گونه تغییرات در مقادیر B(M1)/B(E2)بیانگر تغییرات در گشتاور ماند هسته و منطبق بر پدیده پس خمیدگی است.


 

مقایسهی دز جذبی رادیوداروی مطالعاتی ریویzolmitriptan‑Tc99m با -Tc99mMAA با استفاده از کد MCNP

معصومه ناصرپور1*، سید پژمان شیرمردی2، سعید محمدی1

1. گروه فیزیک، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران mohammadi@pnu.ac.ir))

  1. پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران (pshirmardi@aeoi.org.ir)

nasery5ph@yahoo.com*

کلیدواژه: تکنسیوم، دز جذبی، زولمیتریپتان

چکیده

پرفیوژن ریه یک روش تصویربرداری پزشکی هستهای است که تصویری از جریان خون در ریه ها تولید می کند؛ . برای مطالعات پرفیوژن از رادیودارویMAA -Tc99m به صورت تزریق درون وریدی استفاده میشود ماکروآلبومین تجمع یافته که از آلبومین سرم انسانی به دست می آید، محدودیت عمده MAA-Tc99m است زیرا ممکن است باعث عفونت توسط بیماری های منتقل شده از طریق خون از جمله هپاتیت B، هپاتیت C و HIV شود. بنابراین، نیاز مبرم به یافتن یک محصول جایگزین است که از محصولات خون انسان تأمین نشود. در این مطالعه مقایسهای میان مقدار زولمیتریپتان نشاندارشده با Tc99m و MAA-Tc99m، صورت گرفته است.

 


1080
مطالب مرتبط


لطفا با تكميل فرم ، نظرات ، پيشنهادات و انتقادات خود را در مورد مطلب منتشر شده با ما در ميان بگذاريد.
پيام شما پس از تاييد توسط مدير سايت ، منتشر خواهد شد.
 

 
Captcha


 
روزشمار
تا روز برگزاری همایش : پایان یافت



تا پایان ثبت نام در همایش: پایان یافت



تا پایان مهلت ارسال مقاله: پایان یافت


تاریخ‌‌های مهم
تاریخ شروع ثبت نام در همایش
1 مرداد 1400
تاریخ شروع دریافت مقاله در همایش
1 مرداد 1400
آخرین مهلت ثبت نام
10 بهمن 1400
آخرین مهلت ارسال مقاله
15 دی 1400
تاریخ برگزاری

یازدهمین همایش ملی فیزیک دانشگاه پیام نور، ر روزهای۱۷ و ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ توسط دانشگاه پیام‌نور تهران - مرکز پرند (به صورت مجازی) برگزار خواهد شد.

سامانه مدیریت همایش های دانشگاه پیام نور